Véres eső hullhat Magyarországra, és a messzi Szahara homokja tehet róla

2019. április 23., 19:06

Szerző:

Önmagában nem ritka, de a méretét tekintve ritka brutális, sok éve nem tapasztalt erejű meteorológiai jelenség zajlik pár napja Európa durván 80 százaléka fölött, és kedden elérheti Magyarországot is – tudta meg Varga Györgytől, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársától, porviharkutatótól a 444.

Narancssárga naplementék, vörössé vált alpesi hómezők, sáros eső kísérik azt a gigantikus, szaharai eredetű porvihart, amit szakkifejezéssel "szaharai porviharos eseménynek" vagy "intenzív porkifúvásos epizódnak" neveznek. Ilyenkor több tízmillió tonna finom sivatagi por kerül a légkörbe és jut el akár tízezer kilométeres távolságra is.

Fotó: NASA/ISS

Önmagában sem az nem ritka, hogy szaharai por kerüljön valahol Európa levegőjébe, sem az, hogy az néhol kimosódjon az esővel, de az, hogy ennyi és ennyire hatalmas területen, az már nem mindennapos.

A mostani porvihar üledéke Izlandig és Grönlandig is eljuthat. 

A Magyarországot elérő porvihar szemcséi nagyjából akkorák, mint a finomra őrölt lisztéi. A sivatagi por száraz időben simán csak leszáll a felszínre, de ha csapadék is esik is mellé, az  „véres esőnek" is nevezett jelenséget produkálhat, mivel a szemcsék jellemző színe vöröses-narancssárgás. A jelenség egészségügyileg nem veszélyes, eltekintve a megnövekedő légköri porkoncetrációtól.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.