Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Hatalmas magyar siker, tízmillió eurót nyert az MTA, a CEU és a Károly Egyetem közös hálózatkutatási projektje

2018. október 22. 13:56 - szerző: Ágoston Zoltán

Az MTA hétfőn közleményben tudatta, hogy az elnöke, Lovász László, Barabási Albert-László matematikus és a cseh Jaroslav Nešetřil vezetésével a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a prágai Károly Egyetem együttműködésében hatéves kutatási program indulhat közel 10 millió euróból azért, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő nagy hálózatokat. Az átszámítva mintegy 3 milliárd forintos támogatásból – amelyet az Európai Kutatási Tanács (ERC) biztosít – a három kutató és kollégáik arra kereshetik a választ, hogy milyen matematikai szabályszerűségek érvényesek a nagy hálózatokra a sejtekben zajló folyamatoktól az emberi agyon keresztül a Facebookig – hangzik a közlemény, amely szerint a projekt a következő  kérdések megválaszolásában segíthet:

  • Milyen sebességgel terjednek a hírek és álhírek a Facebookon?
  • Mitől függ egy járvány terjedési sebesége?
  • Több ezer közül mely fehérjék működését érdemes gyógyszeresen befolyásolni ahhoz, hogy helyreállítsuk egy sejt vagy szövet egészséges működését?
  • Miként képes rugalmasan áthuzalozni magát az agy egy sérülést követően? 

A közleményben szerepel, hogy a matematika régóta foglalkozik hálózatokkal, a gráfelméletnek nevezett tudományág számos eredményét használják a számítógép-programozástól az ipari tervezésen át a csomagkihordásig. Az utóbbi években azonban a technológiai lehetőségek robbanásszerű fejlődésével egyre több tudományterület és iparág művelői szembesülnek óriási, akár elemek milliárdjait tartalmazó hálózatokkal, amelyek megértése elengedhetetlen kulcsfontosságú kérdéseik megválaszolásához.

Barabási Albert-László, Lovász László és Jaroslav Nešetřil

A Lovász László vezetésével folyó kutatások célja a való életben újra és újra felbukkanó, jellemzően dinamikusan változó hálózatok jellemzőinek matematikai leírása. 

Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a projekt vezetője, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének vendégprofesszora szerint a projekt kivételes lehetőség arra, hogy megerősítsék a hálózattudomány matematikai alapjait. – Nagy örömömre szolgál, hogy részt vehetek a projektben, amely kivételes lehetőség arra, hogy megerősítsük a hálózattudomány matematikai alapjait. Megtiszteltetés, hogy a gráfelmélet olyan élő legendáival dolgozhatok együtt, mint Lovász Lajos és Jaroslav Nešetřil – fogalmazott.

Az ERC összesen 27 projektre legfeljebb 250 millió eurót ad, a projektekben 17 ország 63 egyetemének és kutatóközpontjának munkatársai vesznek részt. A győzteseket a tavaly novemberi határidőig beadott 295  pályázatból választották ki egy háromlépcsős bírálati folyamatban.

 

A fenti közleményt az MTA eljuttatta az MTI-hez is, a magyar állami hírügynökség azonban kihúzta belőle a CEU és a Károly Egyetem nevét is.