Hatalmas akcióra készül a rendőrség, célba veszik a hajléktalanokat

2018. október 10., 13:56

Szerző:

Október 15-én, hétfőn lép hatályba a szabálysértési törvénynek az alkotmányhoz igazított módosítása, amely gyakorlatilag betiltja Magyarországon a hajléktalanságot, vagyis szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Szabálysértési eljárás indítanak azokkal szemben, akiket a rendőr 90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására, ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesznek eleget, a Mérce pedig azt írja, hogy a rendőrség hatalmas akcióra készül Budapesten október 16-án és 17-én. A portál három egymástól független forrásra hivatkozva ír erről, hozzáfűzve,

az akció célja egyrészt az, hogy kiszorítsák a hajléktalanokat a belső kerületekből, másrészt viszont gondolkodnak azon is, hogy a külterületeken élő hajléktalanok ellen is fellépjenek.

Hatalmas akciót vetít előre, hogy a külső kerületek kapitányságainak rendőreit is a belső kerületekbe vezénylik.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A hajléktalanság betiltását annak a Bajkai Istvánnak – Orbán Viktor és családja ügyvédjének, több közbeszerzés nyertesének és erzsébetvárosi alpolgármesternek – a jóvoltából foglalták alkotmányba, aki szerint a hajléktalanok csak azért élnek az utcákon, mert nem szeretik a szabályokat. Bár a Fidesz szerint senkinek nem kell hajlék nélkül maradnia, a hajléktalanszállókon van elég férőhely, jellemző, hogy a téli krízisidőszakban megnyitott szállókkal együtt országszerte mintegy 11 200 férőhelyről van szó, a hajléktalanok száma viszont ennek legalább két-háromszorosát is eléri.

Ami a szabálysértési törvényt illeti, annak a legkegyetlenebb kitétele, hogy a hajléktalanok holmiját valahol tárolni kell, ami helyi önkormányzati vagy a rendőrségi feladat lesz. A holmiról leltárt készítenek, az értéküket is felbecsülik, azt a holmit viszont, amelyet nem lehet tárrolni, megsemmisítik. Erről szintén jegyzőkönyv készül.

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.