Hatalmas a káosz, a Microsoft felmondott a magyar állami szállítóknak

2017. december 12., 14:53

Szerző:

24.hu úgy értesült, hogy a Microsoft romániai üzletei után átvilágította magyarországi üzleteit is, és hirtelen felmondta a szerződést négy magyarországi partnere közül hárommal.

Az IT-óriás egy belső nyomozás után döntött erről, amelyet korrupciógyanús ügyek kivizsgálására folytattak le. A vizsgálat eredménye egyelőre nem nyilvános, de a magyarországi vezetésben jelentős személycserék történtek. Az egyik ilyen váratlan személycsere a kormányzati üzletágat vezető Sagyibó Viktort érintette, aki távozása után, most novemberben mégis miniszteri biztosként kapott állást Lázár János mellett a Miniszterelnökségen. Az új vezetés által irányított Microsoft Magyarország néhány nap múlva felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét. A partnerek kizárása óriási felfordulást okozott a Microsoftra épülő közigazgatásban.

Fotó: Mapio

A portál érdeklődött a Microsoftnál a vizsgálatról és a döntésről. A cég nem cáfolta a vizsgálatot, de a személycserékről és a vizsgálat eredményéről nem árultak el konkrétumokat. A döntés komolyságát az bizonyítja, hogy a Microsoft közvetlen értékesítést nem látott el, hanem a kormányzati és közigazgatási cégekkel az úgynevezett LAR-partnerek (Large account reseller) kötöttek szerződéseket. Most a Microsoft a 13 milliárd forintos forgalmú Humansoft Kft., a 4 milliárdos RacioNet Zrt. és a 10 milliárdos Euro One Zrt. szerződését bontotta fel.

Sagyibó Ferenctől 2016 elején vált meg a cég, aki ezután két hétig az egyik LAR-partner élén állt. Majd két hét után onnan is távoznia kellett, amihez állítólag a Microsoftnak is köze volt. November 7-én jelentették be, hogy Lázár János miniszter kinevezte Sagyibó Ferencet miniszteri biztossá. Feladata a Miniszterelnökség hazai és uniós projektjeinek ellenőrzése, egyúttal ő monitorozta a jelentős informatikai fejlesztést magában foglaló Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program végrehajtását is.

A 24.hu arról is érdeklődött a Microsoftnál, hogy van-e kapcsolat Sagyibó miniszteri biztosi kinevezése és a LAR-partnerek szerződésbontása között, de a cég nem válaszolt érdemben. A Miniszterelnökséget is megkérdezték, hogy tudtak-e a Microsoftnál lefolytatott vizsgálatról, van-e tudomásuk ezzel kapcsolatban korrupciógyanús ügyekről. Választ még nem kaptak.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.