Megbocsátott a Fidesz az antiszemita kijelentéseiről hírhedt polgármesternek, kizárás helyett őt indítja az önkormányzati választáson

2019. szeptember 6., 16:04

Szerző:

Újra a Fidesz–KDNP jelöltjeként vették nyilvántartásba Haszilló Ferencet, Kecel antiszemita és rasszista kijelentéseiről ismert polgármesterét – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Haszilló Ferenc (elöl) bocsánatot nyert
Fotó: Rajnai Attila

Haszilló Ferenc körül öt éve tört ki a botrány, amikor a Magyar Narancs nyilvánosságra hozott hangfelvételeket, amelyek tanúsága szerint a politikus 2012-ben minősíthetetlen hangon beszélt a zsidóságról és cigányságról, megpendítette, hogy liberális politikusokat kellene tarkón lőni és nem mellesleg bírálta Orbán Viktor is, amiért nem tesz semmit. Bár a kijelentéseit a Fidesz is elítélte, és kizárással fenyegette meg miattuk, úgy tűnik, ez nem történt meg, a Nemzeti Választási Iroda adatlapja szerint Haszilló Ferenc legalábbis újra indulhat kormánypárti színekben  Kecel polgármesteri posztjáért. A hvg.hu kérdésére, hogyhogy nem zárták ki, a politikus úgy válaszolt, a „felsőbb vezetésen” múlhatott, Ki akarták zárni, el is indult az eljárás, a Bács Kiskun megyei Fidesz kizárásra tett javaslatot, de aztán az egész elhalt. Ő maga másfél éve tudta meg, hogy még mindig a Fidesz tagja. Egy országgyűlési képviselő mondta meg neki, de a kijelentéshez nem fűzött semmiféle magyarázatot.

A hvg.hu cikkére reagált Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke, aki azt írta, hogy a Haszilló Ferenc már rendezte a viszonyát a cigány kisebbséggel, olyannyira, hogy rendszeres vendége a helyi cigány közösség különböző rendezvényeinek. (Ebből annyi igaz, hogy a keceli polgármester 2014-ben bocsánatot kért a kijelentéseiért, azzal, hogy szerinte manipulálták a felvételt.)

„Haszilló Ferenc a korábban felfüggesztett Fidesz tagságát helyreállította és ő a Fidesz jelöltje Kecel város polgármesteri pozíciójára.  A Fidesz nem tűr meg semmiféle rasszizmust a sorai között, ha valaki ezen a területen hibázik, félreérthetően fogalmaz, elnézést kell kérnie és cselekedeteivel kell bizonyítania, hogy egyet ért a Fidesz bármi fajta rasszizmust elutasító értékválasztásával és politikájával”

– írta Kósa Lajos.

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.