Hasmenésjárvány: nyolc gyanús esetről tudnak itthon

Az ÁNTSZ nyolc olyan magyarországi betegről tud, akinél felvetődött a gyanú, hogy elkapta a Németországban terjedő hasmenéses betegséget. Öt mintánál az eredmény negatív volt, három esetben még folynak a vizsgálatok.

2011. május 31., 09:20

Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) hétfőig nyolc olyan beteget jelentettek, akiknél felvetődött a németországi hasmenésjárvány gyanúja - mondta Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos. Öt minta negatív lett, három esetben még nincs meg a mikrobiológiai vizsgálat eredménye.

A betegeknek csak hasmenéses tüneteik vannak, szövődményeik nincsenek. Mindannyian otthon vannak, kórházi ápolásukra nincs szükség - mondta Szabó Enikő, aki felhívta a figyelmet a rendszeres kézmosás fontosságára, továbbá arra, hogy a zöldségféléket fogyasztás előtt nem elegendő alaposan megmosni, meg is kell hámozni - írta az

origo.hu. A münsteri egyetem tudósainak sikerült gyorstesztet kidolgozniuk az EHEC kórokozójának kimutatására - mondták kutatók hétfőn este.

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.