Három hónap alatt 15,4 milliárd forintot költenek el kormánypropagandára és az állami cégek kommunikációjára

2019. április 24., 15:55

Szerző:

Idén mindössze három hónap alatt nettó 15,4 milliárd forintot költött el a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda irányítása alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal, kommunikációs célokra. A munkát a monopolhelyzetbe került Balásy Gyula két cége, a New Land Media Reklám Kft. és Lounge Design Kft. végezte el 31 állami szervezet számára – írja az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítő alapján.

A megbízás annak a keretmegállapodásnak a része, amely 25 milliárd forintos éves összegről indult, de a többszörösére nőtt.

A legnagyobb összeget, 10 milliárd forintot az Európa jövőjét érintő, nemzetközi és hazai szintéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása tette ki. Vélhetően ez a kormányzati propagandakampányt fedi.

Fotó: Merész Márton

Az összeg fennmaradó része többek között az alábbi reklámköltésekből jött össze:

  • Az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. részére marketing- és kommunikációs feladatok: 258,36 millió forint
  • Az Antenna Hungária Zrt. komplex kommunikációja: 450 millió forint
  • Családbarát Magyarország 2019 Integrált kommunikációs kampány: 1,18 milliárd forint
  • A Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. által megrendezésre kerülő Budapest Central European Fashion Week rendezvényszervezési és kommunikációs feladatai: 155 millió forint
  • A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. számára a magyar háztartások utazási szokásait vizsgáló felmérés: 20 millió forint
  • Az MTVA kommunikációs tevékenységéhez kapcsolódó online- és médiaügynökségi feladatok ellátása: 100 millió forint
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére az eSZJA bevallás rendszerével összefüggő kommunikáció: 400 millió forint
  • A Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség NZrt. kommunikációja: 1,55 milliárd forint
  • Az aktív Magyarország népszerűsítésével összefüggő kormányzati kommunikáció: 102,36 millió forint

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.