Harmincötmillióra büntették az izsáki polgármestert, aki EU-pénzből építtetett vendégházat saját magának

2017. június 19. 18:52

A büntetés jogerős.

Fotó: MTI/Komka Péter

Mondok Józsefnek, Izsák polgármesterének vissza kell fizetnie azt a 35 millió forintot, amelyet két vadászház felépítésére nyert el – jelentette be az ügyben indult vizsgálat lezárásaként a Miniszterelnökség.

A polgármester egyik cége, a Mondok Kft. 2014-ben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével – amelynek ráadásul ő a térségi elnöke – 35 millió vissza nem térítendő támogatást nyert egy több mint százmillió forintos vadászház-beruházásra Izsákon. Egy másik, szintén az érdekeltségébe tartozó cég, az Agro-Wild Kft. a Balaton déli partján fekvő Karádon kapott ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást egy újabb vadászház építésére. Ide egyébként egy másik cége, a Karádi Mezőgazdasági Zrt. is be van jegyezve. A két, panziónak épített ingatlant a tulajdonosok nem hirdették meg, és sajtóhírek szerint a környéken élők sem tudnak arról, hogy ezek vadászházként üzemelnének és vendégeket fogadtak volna benne.

A Magyar Államkincstár január 26-án tartott rendkívüli vizsgálatot az ügyben. Kiderült, hogy az egyik házba Mondok költözött be, és a másik sem fogadott egyetlen vendéget sem. Bár a polgármester egyik cége fellebbezett a már elsőfokon kiszabott büntetés ellen, másodfokon is megalapozottnak találták, hogy vissza kell fizetnie a 35 milliót. „A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért a Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t” – hangzik a közlemény, amelyet a Miniszterelnökség adott ki az ügyben.

Az ügyet ebben a februári cikkünkben foglaltuk össze minden részletre kiterjedően.