Harmadára vágja vissza a kormány a támogatott OKJ-szakmák számát és magához vonja a vizsgáztatást

2019. szeptember 6., 11:04

Szerző:

Elkészülni látszik a végleges tervezete az OKJ-szakmák listájának szűkítéséről és a rendszer átalakításáról. Az új képzési jegyzék alapján látszik, hogy

573 szakmáról 171-re szűkítené a képzési kínálatot az Orbán-kormány

– ez derül ki a Népszava birtokába jutott dokumentumokból, amit most az Index forrásai is megerősítettek.

Az új rendszer lényege, hogy a támogatott szakmákat kizárólag iskolarendszerű képzésben lehetne tanulni, azaz kiválna a tanfolyami és kurzusi rendszerből. A 171 szakmát kizárólag nappali vagy esti tagozaton lehetne elvégezni a jövőben állami, egyházi vagy magánfenntartású szakképző intézményben.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bár megmaradnak a felnőttképzéseket, specializációkat nyújtó képzőhelyek, de a kormány kötelezi az ilyen képzéseket nyújtó oktatási vállalkozásokat, hogy csak államilag akkreditált képzőhelyen folytathassák le a vizsgáztatást. Ez azt is jelenti, hogy a tanulók vizsgadíjait már nem a képzést nyújtó vállalkozások, hanem az állam szedné be.

A kormány azzal indokolta az átalakítást, hogy az Országos Képzési Jegyzék az évek során nagyon széttagolt lett. Ez annak a folyamatnak az eredménye, hogy a képzést nyújtó intézmények és vállalkozások (leginkább utóbbiak) folyamatosan követték a piacképes szakmák alakulását, azaz újabb és újabb szakmák jelentek meg a jegyzékben.

Az átalakítás azonban pont a legrugalmasabb képzőhelyeket, az oktatási vállalkozásokat érinti kellemetlenül.