Harcok közben, méz a madzagon – Habony Árpád átvette a közbeszéd alakítását

A következő napokban felpörögnek az események. A parlament ülésszakát készíti elő a Fidesz-frakció. Aztán pedig megtartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor. Lapunk megjelenésével egy időben és utána is olyan fejleményekre lehet tehát számítani, amelyek várhatóan alapjaiban határozzák meg az idei belpolitikát.

2020. február 15., 14:07

Szerző: Sebes György

Balatonfüreden már ülésezik a vezető kormánypárt képviselőcsoportja. Orbán Viktor először nekik mondja el, mit és hogyan kell tenniük az Országgyűlés napok múlva elkezdődő – tavaszinak nevezett – ülésszakán. De a pártelnök-miniszterelnök nagyobb beszédekre is készül. Vasárnap – február 16-án – tartja meg szokásos évértékelőjét, hagyományosan hívei és barátai jelenlétében. Ezek után pedig feltehetően még a parlamentet is megtiszteli majd azzal, hogy felidézi a legutóbbi találkozásuk óta eltelt időszak eseményeit. Az utóbbi két megszólalását a nyilvánosságnak (is) szánja, a valódi eligazítás a frakciónak jut, s – legalábbis egyelőre – senki sem számíthat arra, hogy lazulna az eddig példás fegyelem.

Össze is kell zárniuk, mert az októberi önkormányzati választás eredménye mindenképpen figyelmeztetést jelentett. Még akkor is, ha azóta némiképp megnyugodhattak, hiszen a győri időközi voksolás azt jelezte, hogy nincs nagyon nagy baj. Ha kellőképpen komolyan veszik a küzdelmet, és bele is állnak, akkor még egyben tudják tartani a tábort, legalábbis annyira, hogy ne kelljen nagyon aggódniuk a fejlemények miatt. Márpedig a választókerületi elnökökkel tartott tanácskozások arra utaltak, hogy Orbán Viktor tisztában van vele, időben kell elkezdeni a felkészülést a 2022-es választásra, és időben kell kiválasztani a győzelemre esélyes személyeket is.

A segítség pedig már megérkezett ahhoz, hogy megfelelően tematizálják saját kommunikációjukat és az országos propagandát is. Aktív szerepet játszik ugyanis az utóbbi hetekben a Fidesz politizálásában egy régi motoros, aki az utóbbi években leginkább Londonban bukkant fel, de most télen hazatért. Habony Árpádról van szó természetesen, arról a – szinte guruként tisztelt – szakemberről, akinek persze nyilván semmi köze semmihez. Néhány éve, amikor a miniszterelnököt róla kérdezték, az volt a válasz, hogy ilyen név nem szerepel a hivatalos fizetési listán. Ám a vezető kormánypárt köreiben bizonyára mindenkit megnyugtat, hogy ez a nem létező férfiú újra csatasorba állt, s még legfőbb munkatársát, Szalay-Bobrovniczky Kristófot is hazahívták a londoni nagykövetség éléről.

Habony keze nyomát viseli, hogy az utóbbi időszakban érzékelhetően erősödött a fideszes propaganda. Nem volt olyan hét, amikor ne tartottak volna a tűzben legalább egy, de gyakran több nagyon komoly témát is. Bizonyára nem meglepő, hogy újra központi helyre került a menekültválság. Micsoda véletlen, hogy a migránsok többször is zavart próbáltak okozni a déli határnál, de a rendfenntartó erők – természetesen – minden esetben a helyükön és a helyzet magaslatán voltak. Így aztán megint sokszor lehetett ismételgetni, hogy Soros György támogatja és pénzeli a bevándorláspárti erőket, amelyek egy pillanatra sem nyugszanak. De a milliárdos neve nem csak ezzel összefüggésben került többször elő. A hatalom berkeiben az ő aknamunkáját vélték felfedezni a gyöngyöspatai romák ügyében is, s még inkább igazolva látták magukat, amikor napvilágra került új globális oktatási terve.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Orbán Viktor mindenesetre elég feltűnően beleállt a „társadalom igazságérzetét” borzoló kérdésekbe. Idei első – és a teljes sajtó számára feltehetően egyetlen – tájékoztatóján előbb a munka nélkül felvett milliós kártérítések ellen kelt ki, de nem kímélte a „börtönbizniszt” sem, amiből elítéltek és ügyeskedő ügyvédek szedhették meg magukat az utóbbi években. Ezekről a témákról nem is egyszer beszélt, s megmondóembereinek is kiadták az ukázt, hogy tartsák állandóan napirenden őket. Aligha kétséges, hogy mindez nem csupán a mindenütt ellenségeket kereső és találó miniszterelnök találmánya. A jelek szerint Habony Árpád átvette a közbeszéd alakítását, és ennek köszönhetően hullámokban újra és újra felbukkannak azok a témák, amelyekkel hatni kívánnak nem csupán a hívekre, hanem a még megdolgozható tömegekre is.

Így aztán az igazságszolgáltatás különböző területei előreláthatóan jelentős szerepet kapnak a balatonfüredi frakcióülésen is. A fideszes képviselőktől lehetett tudni, hogy előzetesen arra készültek, felül kellene vizsgálni minden olyan törvényt, amely „sérti az emberek jogos igazságérzetét”. Ebbe beletartozik a „börtönbiznisz” megszüntetése éppúgy, mint a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítása. Utóbbi a decemberben Győrben történt kettős gyermekgyilkosság kapcsán merült fel, és az igazságügyi miniszter már ki is dolgozta a jogszabály módosítását. De a képviselők tárgyalni akartak a Szeviép-ügyről is, amely vörös posztó a Fidesz szemében, hiszen a leghosszabb ideje ellenzéki vezetésű város, Szeged az érintett benne. Márpedig szerintük ebben az ügyben „az ítéletet hozó, illetve az eljárást szignáló bírók összeférhetősége és pártatlansága is megkérdőjeleződött”.

Mindez alkalmas lehet arra, hogy fenntartsák a harci szellemet a vezető kormánypárt országgyűlési képviselőiben, bár ez aligha csökkent bármikor. Az már más kérdés, hogy lassan az újabb kormányzati ciklus félidejéhez érve a vezér tervez-e változtatásokat a csapatban. Két miniszter pozíciója látszik inogni ezekben a hetekben. Az egyik a propagandáért felelős Rogán Antalé. Azt kell ugyanis eldönteni, hogy a „nem létező” háttérember, vagyis Habony Árpád csatasorba állításával szükség van-e átalakításra a kormányban. Ez pedig Rogán pozícióját érintheti, hiszen ha minden változatlan marad, akkor az is megtörténhet, hogy a jövőben két kommunikációs bázis osztja majd az észt.

Változatlanul kétséges, hogy megmaradhat-e az egykor hatalmasra növesztett, de azóta kissé szétfaragott humánminisztérium élén Kásler Miklós. Az immár hetvenéves onkológusprofesszor, aki az utóbbi években különös történelmi elemzéseivel is felhívta magára a figyelmet, sokak szerint már megérett a nyugdíjra. Tárcájának bizonyos részeit az elmúlt időszakban át is vette a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium. Orbánnak, aki nem szereti gyakran változtatgatni kormánya összetételét, most azt kell eldöntenie, mennyire tartja fontosnak, hogy – többek között – a kultúra, az oktatás és az egészségügy olyan ember kezébe kerüljön, aki valóban képes előrelépni ezeken a területeken.

Eközben várakozás előzi meg az évértékelő beszédet is. Orbán Viktor már tavaly is ezt a fórumot tartotta alkalmasnak arra, hogy bejelentse családvédelmi tervét. Most állítólag újabb gazdaságvédelmi akciótervre, emellett pedig a családok megerősítését szolgáló intézkedések ismertetésére készül. Tisztában van ugyanis vele, hogy a harcok közben szükség van némi mézre is a madzagon. Az adagoláson most dolgoznak.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.