Harcban azonnal kilőnék a Honvédség helikoptereit

2017. június 16. 12:44

A legalapvetőbb, régóta hiányzó fejlesztéseket sem hajtották végre azokon a Mi-17-es helikoptereken, melyeket a honvédelmi tárca az elmúlt háromnegyed évben nagyjavíttatott Oroszországban, mintegy négymilliárd forint értékben – tudta meg a Magyar Nemzet.

Fotó: Wikipédia

A lap szerint a gépeket tulajdonképpen egy civil katasztrófavédelmi különítményben kellene használni, mert „kizárólag békeidőben értelmezhető az általuk nyújtott képesség”.

A magyar légierő négy helikoptere május 20-án érkezett vissza Novoszibirszkből, nagyjavításból, a szükséges fejlesztéseket, azonban nem végezték el.  A szükséges kábelezés, a kezelőpanelek és az úgynevezett infracsapda-vető berendezések felszerelése elmaradt. (A rendszer lényegében magnéziumfáklyákat szór szét, amelyek így el tudják téríteni a vállról indítható légvédelmi rakétákat.)

A Magyar Nemzet kiemelte, a fejlesztések elmaradása már csak azért is érthetetlen, mert a nagyjavítást végző Vertoleti Rosszii számára a szükséges védelmi berendezések beszerelése semmilyen problémát nem jelentene. Az orosz cég kínálatában ráadásul szerepel a Prezident-Sz nevű rendszer, amely az egész önvédelmi folyamatot automatizálja olyan szenzorok beépítésével, melyek érzékelik a közeledő rakétákat.