Handó Tündéből alkotmánybírót csinálnak a kormánypártok

Stumpf István helyét veszi át, ami kapóra is jöhet a kormánynak.

2019. október 28., 14:26

Szerző:

A Fidesz országgyűlési frakciójának hétfői bejelentése szerint Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelölik a távozó Stumpf István alkotmánybíró helyére – írja a hvg.hu.

Tekintettel a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségére, valamint a párt jól ismert "dinamikájára", a Handó jelöléséről szóló egyeztetések formalitásnak tűnnek.

Handó Tünde
Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Handó jelölése azért érdekes, mert a kormány egyre erősödő nemzetközi kritikákat kapott az Országos Bírósági Hivatal tevékenysége miatt, amely élén Handó komoly hatalmi, hatásköri harcot folytatott az Országos Bírói Tanáccsal, így távozása feloldhatja a konfliktust.

Az Alkotmánybíróságon az erőviszonyok sem változnak Handó várható kinevezésével, ugyanis Stumpf István, aki egykor az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, a miniszterelnök tanácsadója is volt, szintén a Fidesz-KDNP kétharmadának köszönhetően került be a legfőbb bírói testületbe.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.