Handó Tünde kérdőívet indított az őt ellenőrző Országos Bírói Tanácsról

2019. szeptember 19., 10:10

Szerző:

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke – a párbeszéd látszatát keltve – elektronikus kérdőívet küldött a bírósági dolgozóknak Többet, jobbat, egymásért – modellváltás a bírósági önigazgatásban címmel, hogy utólagosan ezzel támassza alá a korábbi törvénymódosítási javaslatait – jelentette be az Országos Bírói Tanács közleményében.

A kérdőívben többek között az alábbi kérdések szerepelnek:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országos Bírói Tanácsnak jelenlegi tagjai kitölthessék mandátumukat?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének kinevezési jogkörébe tartozó bírósági vezető a jövőben ne lehessen az Országos Bírói Tanács tagja?
Handó Tünde
Fotó: Facebook

Handó munkáját az Országos Bírói Tanács (OBT) ellenőrzi, akikkel most már évek óta konfliktusos a viszonya. Az OBT tagjait a bírák választják saját maguk közül, hat évre, és Handó feltehetően azt szeretné, hogy megváltozzanak az erőviszonyok az őt ellenőrző testületben, ahol 2018 óta a kritikusai vannak többségben.

Az OBT Handó Tünde folytatja a bírói önigazgatás támadását címmel adott ki közleményt a bíráknak kiküldött kérdéssorról. A tanács álláspontja szerint a javaslatok kizárólagos célja a bírák által választott, felügyeleti funkciókat betöltő közjogi testület hatékonyságának csökkentése.

Handó korábban törvénymódosítást javasolt a kormánynak, aminek révén megváltozhatott volna az OBT összetétele. Miután az Orbán-kormány kénytelen volt visszavonni a különbíróságok tervét, a kormánypártok nem voltak nyitottak az OBH-elnök ilyen irányú próbálkozásaira.

(A 444 és az Index nyomán.)