Tiltakozik a bírói egyesület az OBH-ról távozó Handó Tündét éltető, elképesztően szervilis nyílt levél ellen

2019. december 3., 18:30

Szerző:

A Magyar Bírói Egyesület (MABIE) a bíróságok vezetői - a törvényszékek és az ítélőtáblák elnökei - Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal leköszönő elnökének távozása alkalmából közzétett nyílt levelében írtaktól elhatárolódik - írja a bírókat képviselő érdekszervezet a honlapján - vette észre az Index.

  • a nyílt levélben írtak nem a bírói kar véleményét tükrözik;
  • A MABIE nem tud azonosulni a levél tartalmával és stílusával, mert az nem felel meg a Bírák Etikai Kódexében foglalt elvárásoknak, az alkalmas a bírói hivatás méltóságának, pártatlanságának, illetve ezek látszatának veszélyeztetésére;
  • az aláíró vezetők megnyilvánulása saját méltóságukat és ezéltal az egész bírósági szervezez méltóságát is csorbítja

A MABIE a bírák nevében visszautasítja azt, hogy a távozó elnök tanította volna meg a bírói kart bírói hivatásra, függetlenségre, pártatlanságra, méltányosságra, elfogulatlanságra és igazságosságra, mint ahogy azt is, hogy a bírósági szervezetrendszer minden egyes eredményét egy személynek tulajdonítja– írták.

Kiemelték, hogy a MABIE kifejezetten az elmúlt időszak történéseivel ellentétesnek ítéli a levél bírói önigazgatás szintjének emelésével kapcsolatos állításokat, mert az OBH és az OBT között az elmúlt másfél évben gerjesztett konfliktusok, az OBT működésének akadályozására és negligálására irányuló törekvések ezzel épp ellentétes irányba hatottak.

Emlékeztettek arra is, hogy az elmúlt nyolc évben elért jelképes mértékű illetményemelés eddig nem jelentett és az OBH által előterjesztett – és mára törvénytervezeti formát öltő – illetményemelési javaslat sem jelent pillanatnyilag érdemi előrelépést a beosztott és az alsóbb fokú bíróságokon ítélkező bíráknak.

 

A MABIE már többször kiemelte, hogy az OBH által javasolt illetményemelés jelentős aránytalanságokat eredményez az ítélkező bíró és az igazgatási vezetők között, az utóbbiak javára.

A közlemény azzal zárul, hogy a MABIE köszönetet mond az ítélkező bíráknak és az igazságügyi alkalmazottaknak a bíróságok európai szinten is kimagasló eredményeiért és az elmúlt nyolc év sikereiért.

Az „Elnöki köszönet” című búcsúztató a birosag.hu-n jelent meg múlt hét végén. A nyílt levélben 24 bírósági vezető hálálkodott Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal alkotmánybírónak távozó vezetőjének munkájáért.

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.