Handó Tünde kirúgásával fenyegetőzik az Országos Bírói Tanács

2018. május 17., 18:35

Szerző:

Nem csökken a feszültség az Országos Bírói Hivatal elnöke, Handó Tünde és az OBHT felügyelő Országos Bírói Tanács között. Az OBT tegnapi ülésén a testület már azzal fenyegetőzött, hogy kezdeményezik megfosztását tisztségétől, ha az elnök nem tesz eleget kötelezettségének – szúrta ki az Index a szerdai ülés összefoglalóját.

– Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökének figyelmét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését – áll az OBT összefoglalójában.

Handó Tünde
Fotó: Facebook

A hivatkozott törvény szerint ugyanis, ha az elnök neki felróható okból 90 napon túlmenően elmulasztja a törvényi feladatait, vagy cselekménye, magatartása, mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését.

Az elnök és az OBT konfliktusa január óta fokozódik, azóta, hogy a testületbe Handóval szemben kritikus tagok érkeztek. A konfliktus alapja, hogy Handó önkényesen érvénytelennek minősített bírói pályázatokat. Nem volt hajlandó kinevezni azt a bírót, aki kétszer is első helyen végzett, inkább új pályázatot írt ki. Ezt a gyakorlatot már bírósági ítélet is visszaélésnek minősítette. Az OBT pedig nemrég megállapította, hogy Handó sorozatosan törvényt sértett.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.