Handó Tünde háborút indított, feladattá tette a besúgást

2018. augusztus 30., 10:16

Szerző:

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke újabb frontot nyitott az Országos Bírói Tanács (OBT) elleni harcában - írja a hvg.hu. A hírportál megszerzett egy levelet, amelynek a tanúsága szerint Handó Tünde elvárja, hogy azok az ítélőtáblai és törvényszéki elnökök, akiknek a kinevezése Handó hatáskörébe tartozik, legalább három törvénytelenséget találjanak az OBT működésében

Az OBH elnökének indoklása szerint erre azért van szükség, mert törvénytelen módon és bizonyos esetben a tagok egyéni érdekei alapján működik az OBT, amely egyetlen igazságügyi testületként ellenőrizheti Handó Tünde működését. De figyelemre méltó a levél annak fényében is, hogy az OBT-hez – amelynek működését egy sarkalatos törvény szabályozza – az égvilágon semmi köze a törvényszéki elnököknek.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hvg.hu forrásai szerint Handó Tünde a levéllel a személyes kudarcát próbálja palástolni, ugyanis idén nem egyidejűleg emelkedik a bírák és az ügyészek fizetése. Míg előbbiek semmit nem kapnak, a vádhatóság képviselőinek beosztási pótlékait legalább 7-15 százalékkal megemelték. – Önmagában az is sérti a bírói függetlenséget, hogy egy ügyész többet keres, mint egy bíró – fogalmazott a portál egyik forrás, aki szerint ezt Handó Tünde csakis magának köszönheti, hiszen ő maga tárgyalt a költségvetésről.

Az OBH elnökének leveléből – amelyhez az igazgatási szempontból kifogásolhatónak és a törvénytelennek gondolt OBT-megnyilvánulások feljegyzéséhez külön táblázatokat is mellékeltek – kiderül az is, hogy a „feljelentgetéseket” a házon belüli „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében kéri.

Miközben mindez arra utal, hogy Handó Tünde valóságos háborút indított legfőbb kritikusai ellen.

– – jegyzi meg a hvg.hu. Handó Tünde január óta neheztel az OBT-re, mert a belső választás nyomán egy kritikusnak ígérkező testület állt össze, amely már az alakuló ülésen leszögezte, hogy nem fog mindenre bólogatni. „Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását” – ez állt az év elején megválasztott új OBT tagjainak a nyilatkozatában.

Handó Tünde kapcsolata ezután oly mértékben megromlott az OBT-vel, hogy egy alkalommal hazaárulónak is nevezte őket. A testület szerint az OBT-tagokat megválasztásuk óta – részben Handó Tünde, részben az általa kinevezett igazgatási vezetők részéről – folyamatos támadások  érik, amelyek lemondásokhoz is vezettek.

Márciusban a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy Handó Tünde egyértelműen visszaélt jogaival, amikor tavaly eredménytelenné nyilvánított két álláspályázatot, megtagadva ezzel a kétszer is az első helyen végzett pályázó, Vasvári Csaba bíró ítélőtáblai kinevezését – adta hírül a Magyar Nemzet. A munkaügyi pernek, amelyet Vasvári Csaba indított, ez volt az elsőfokú lezárása.