Handó Tünde az elvileg őt ellenőrző OBT tagjait támadja

2019. február 11. 09:27 - szerző: 168 Óra

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy belső üzenet szerint most már az őt ellenőrző Országos Bíró Tanács tagjainak pártatlan bíráskodását vonta kétségbe – írja a Népszava a birtokába került levél alapján.

Eszerint az elnök azt írta, reméli, hogy az OBT tagjai ítélkezésük során bírói kötelezettségüknek megfelelően függetlenül és pártatlanul járnak el. Nem pedig úgy, mint amikor OBT-tagként tevékenykednek, mert ilyenkor Handó véleménye szerint valótlanságokat állítanak, és a sajtóval is összejátszanak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A lap emlékeztet arra, hogy Handónak semmi köze a bírák szakmai – azaz bíráskodási, ítélkezési – munkájához, a törvény szerint az OBH-elnökeként a bírósági igazgatás irányítása a dolga, ami nem vonatkozás az ítélkezésre. 

Az OBH elnöke eddig az OBT-t és tagjait testületként támadta, a bírák szakmai munkáját nem kritizálta. Mostanáig. Az üzenetet állítólag azután küldte, hogy az OBT szerdai ülésén megtárgyalta és nyilvánosságra hozta Handó pályázatelbírálási gyakorlatát és az OBT felé fennálló kötelezettségeinek teljesítését vizsgáló bizottság jelentését. Ebben a tanács azt írta, hogy Handó több esetben nem tett eleget törvényi kötelezettségeinek, s figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket is.

Az OBT Alaptörvényben rögzített feladata az OBH-elnök ellenőrzése. Handó azonban tavaly tavasz óta, amikor elkészült a tanács előző, igen kritikus jelentése munkájáról, illegitimnek és nemlétezőnek tartja az OBT-t, a tanács felé fennálló kötelezettségeit nem teljesíti.