Meghalt Halzl József

Halzl, az MDF volt pártigazgatója, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, az ‘56-os forradalom dokumentálója 87 éves volt.

2020. november 14., 15:30

Szerző:

A férfit a Miniszterelnökség szombaton közleményben méltatta, kiemelve elkötelezettségét, rendíthetetlen jellemét, valamint nagyszerű szervezőkészségét. 

Halzl a Rákóczi Szövetség megalapítását követő több mint három évtizedben fiatalok tízezrei számára tette lehetővé, hogy átéljék a nemzethez tartozás élményét és megerősödjenek magyarságukban - írták.

A Rákóczi Szövetség a honlapján emlékezett meg a tiszteletbeli elnökről: Halzl József Győrben született 1933. december 19-én, a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnök oklevelet. Később ugyanitt doktorált.

Az ‘56-os forradalom idején aktívan részt vett az eseményekben ötödéves műegyetemi hallgatóként. Naplót is írt, ami a rendszerváltás után jelent meg.

1990-ig az EGI (Energiakutató Intézet) munkatársaként hőerőművekhez kapcsolódó kutatásokat végzett. 1991 és 1994 között a Magyar Villamosművek vezérigazgatójaként irányította az ország legnagyobb vállalatát. A rendszerváltozás idején egy ideig a Magyar Demokrata Fórum igazgatójaként is dolgozott.

1990-től kezdve 2018-ig a Rákóczi Szövetség elnökeként munkálkodott, 2018-ban pedig a szervezet tiszteletbeli elnökévé választották.

Halzl Józsefet a szervezet saját halottjának tekinti, temetéséről később adnak hírt.

(MTI)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.