Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Hatalmas átalakításokra készül a kormány a Hajógyári-szigeten, legalább 1000 fát terveznek kivágni

2020. június 30. 07:57 - szerző: 168 Óra

Drasztikus beavatkozásra készül a kormány a Hajógyári-szigeten, Budapest egyik legértékesebb területén – írja a Népszava. A túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő szigeten

olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól.

A lap szerint a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán, a hirdetmények között eldugott környezeti hatásvizsgálathoz készített dokumentációból kiderül: a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése.

Legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni.

A Sziget Fesztiválnak is helyet adó, egyedülálló természeti adottsággal és régészeti örökséggel bíró terület hasznosítására számtalan ötlet született korábban, de eddig mindig megmentette a szigetet a beépítéstől a Duna. A terület ugyanis teljes egészében hullámtér, amelyet időről-időre elönt a folyó. A kormány azonban most hasznosítaná a szigetet, három éve ezért is határozott a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásáról az Óbudai sziget déli részének Pest felőli szarván. Egészen tavalyig nem sok minden történt az ügyben. Akkor azonban a kabinet döntött a sziget árvízvédelmi rendszerének kiépítéséről és a beruházás előkészítésére 628 millió forintot biztosított.

A projekt előkészítését az Országos Vízügyi Főigazgatóság kapta feladatul, amely a nyíregyházi Viziterv Environ Kft-t bízta meg a tervezéssel. Az engedélyek beszerzésére szeptember 30-ig kaptak határidőt.

A környezeti hatásvizsgálatot egyébként a Pest Megyei Kormányhivatal végzi, amely általában nem gátja a kormányzati terveknek.

Aligha kétséges – írja a lap –, hogy a kormány mindent bevet a kajak-kenu sportakadémia megépítése érdekében, ami igen jól jöhet egy majdani olimpia megrendezéséhez. A sportakadémia és környezetének területét teljes egészében feltöltenék földdel a mértékadó árvízszintig. A hatástanulmány készítői egyébként a beruházás kockázatai közé sorolják a területet rekreációs célokra használó lakosság ellenérzését és

valószínűnek tartják, hogy a beruházást tiltakozások, a helyi környezetvédelmi aktivisták projekt elleni fellépései kísérik.

Különös tekintettel arra, hogy a a gátakkal érintett rész szinte végig fákkal benőtt terület.

A sziget területén lévő ingatlanok jellemzően önkormányzati kézben vannak, nagyobb részben a főváros, kisebb részben a kerület tulajdonában. A sziget déli részén fekvő állami telkeken található a Hadrianus palota és a tervezett sportakadémia területe. A sziget észak-keleti részén található az egyetlen magán ingatlan, amelyet várhatóan nem érint a gátépítés, de hasznait mindenképpen élvezi majd. A terület tulajdonosa az Albatrosz Kikötő Üzemeltető Kft., amely több áttéten keresztül Csányi Sándor OTP Bank elnök-vezérigazgatójához köthető.

A gát építése az előzetes becslések szerint

12,2-17,65 milliárd forintba kerülhet.

A lap kereste az önkormányzatokat és a vízügyi főigazgatóságot is, de nem érkezett válasz.

A főpolgármester így reagált a hírre: