A budapestiek 68 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a hatóságok vegzálják a hajléktalanokat

2019. október 12., 10:14

Szerző:

A budapestiek 68 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az utcán élő hajléktalanok ellen szabálysértési eljárás indulhat, és bíróság elé állíthatják őket, mindössze a 28 százalékuk helyesli, hogy 2018. október 15. óta a törvény bünteti az életvitelszerű tartózkodást közterületeken

– derül ki abból a felmérésből, amelyet a Závecz Research végzett el a 24.hu megbízása nyomán.

Ha pártszimpátiára vetítjük a kérdést, a Fidesz-szavazók 46 százaléka, az ellenzékiek 84 százaléka, és a pártnélküliek 77 százaléka utasítja el a hajléktalanok hatósági vegzatúráját, amelyet a Fidesz-szavazók 49 százaléka támogat.

Fotó: Kökényesi Gábor

Az ötletnek, hogy a hajléktalanokra a törvény erejével sújtsanak le csak azért, mert hajléktalanok, az Orbán Viktor és családja ügyvédjelként ismert fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István az egyik zászlóvivője. Ő 2018 júniusában azt is megkockáztatta, hogy a hajléktalanok azért élnek az utcán, mert nem szeretik a szabályokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be, hogy a jövőben kilenc budapesti aluljárót fognak lezárni a jövőben éjszakánként.