Hadházy Ákos hónapok óta nem kap választ adatigénylésére a kormányhivataltól arról, hogy mi épül Orbán-család birtokán

2020. január 10., 11:47

Szerző:

Hadházy Ákos négy hónapja próbálja megtudni, hogy pontosan mi épül az Orbán-család által használt hatvanpusztai birtokon. A független országgyűlési képviselő hónapok óta nem kap választ adatigénylésére.

A majorság papíron Orbán Viktor miniszterelnök apja, idősebb Orbán Győző cégének tulajdonában van. A birtokot hivatalosan Mészáros Lőrinc, a kormányfő felcsúti barátja bérli, állítása szerint azért, hogy ott tartsa mezőgazdasági gépeit. A gyakorlatban azonban minden jel szerint Orbán Viktor és családja használja.

Hadházy Ákos tavaly nyáron sportrepülőjével berepült a birtok fölé, így szúrta ki, hogy valami épül a birtokon.

Szeptemberben közérdekű adatigénylést nyújtott be a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalához, de többszöri érdeklődésre sem kapott még választ, hiába járt már le rég a válaszadás törvényes határideje. A képviselő most újabb Facebook-bejegyzésben osztott meg egy videót arról, ahogy a hivatal egy főosztályvezetőjét, P. Józsefet kérdezi az ügyben, de választ továbbra sem kapott.

Hadházy azt akarta megtudni a főosztályvezetőtől, hogy mi az a föld alatti építkezés, amely az Orbán-család (korábban József nádor) tulajdonában álló, műemléki védettségű hatvanpusztai majorságban zajlik: bunker, borospince, mélygarázs, esetleg wellness központ. Arra is kíváncsi volt, hogy elbontják-e az egyik védett épületet.

A politikus megjegyezte, hogy a hivatal tavaly szeptember 29-én vette át az ő levelét, amelyben közérdekű kérdéseket tett fel a műemléki területen zajló építkezésről.

„József azonban 4 hónap alatt semmit nem válaszolt, pedig törvény szerint ezt 15 nap alatt meg kellett volna tennie (illetve jelezhette volna a határidő meghosszabbítását 15 nappal)”

– közölte a képviselő.

Megjegyezte azt is, hogy időnként telefonon is érdeklődött, és olyankor azt felelték, hogy készül a válasz. Legutóbb hétfő délutánra ígértek neki visszahívást, de mivel nem történt meg, Hadházy Ákos autóba ült és elment a járási hivatalba.

Választ továbbra sem kapott, a főosztályvezető ezúttal is csak azt közölte, hogy készül a válasz. Még arra sem érkezett egyértelmű válasz, hogy a hivatala az illetékes-e az ügyben.

„A halk szavú P. József megtestesít mindent, ami a magyar államigazgatás romjait jellemzi: a szervilis, pökhendi, Orbán iránti hűség szerint szelektált vezetőket (és persze az alattuk szenvedő, egyre fogyatkozó, valódi közigazgatási szakemberek sorsát is elképzelhetjük)”

– írta Hadházy.

A politikus megjegyezte, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy mi épül Alcsútdoboz mellett, de ígérete szerint mindent megtesz azért, kiderüljön. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.