Hadházy Ákos 680 ezer aláírást gyűjtött össze azért, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez

2019. június 5., 16:42

Szerző:

680 000 aláírás gyűlt össze azért, hogy Magyarország is csatlakozzon az uniós támogatások felhasználása felett őrködő Európai Ügyészséghez – jelentette be szerdán Hadházy Ákos sajtótájékoztatóján.

A petíciót a független országgyűlési képviselő indította tavaly szeptemberben.

– A magyarok kinyilvánították, hogy nem kérnek a korrupcióból, és támogatják a csatlakozást az Európai Ügyészséghez

– mondta Hadházy.

A petíciót a képviselő az alábbiak szerint indokolta.

– 2010-ben a Fidesz azért jutott hatalomra, hogy ellophassa az EU-s pénzeket, de annyira nyíltan és annyira sokat lopott ezekből a pénzekből, hogy most már azért kell lopnia, hogy hatalmon maradhasson

– mondta Hadházy Ákos. Hozzátette, hogy a Fidesz nagyon jól tudja, hogy ha elveszti a hatalmát, akkor a vezetői börtönbe kerülnek.

Fotó: Facebook

Az Európai Ügyészség álláspontja szerint a további kontroll nélküli lopást akadályozhatja meg. Megjegyezte, hogy közös pénzről van szó, az EU-s támogatások az európia adófizetők közös pénzei, ezért mindenki számára jogos elvárás az, hogy ezt közösen ellenőrizze az Európai Unió.

– Ez az akció egy tüntetés. Egymilliós tüntetést hirdettem meg, és hatalmas eredmény, hogy 680 000 ember részt is vett ezen

– jegyezte meg.

A képviselő köszönetet mondott annak a mintegy 26 ezer embernek, aki segített összegyűjteni az aláírásokat. 

– Most az EU-s intézményeken a sor, hogy fokozzák a nyomást a magyar kormányra, ha nem akarják, hogy az európai adófizetők finanszírozzanak egy olyan rezsimet, amely már nyíltan az EU ellen dolgozik

– mondta Hadházy Ákos.

Az Európai Ügyészség felállításáról másfél éve döntöttek az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei. A szervezet az európai uniós források kárára elkövetett bűncselekmények üldözésére jön létre, egy központi hivatalból és a tagországokba delegált európai ügyészekből épülne fel. Magyarország azonban nem vesz részt az együttműködésben.

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.