Hadházy: 100 ezer forintos tornaóra a romatelepen

2016. október 7. 15:38

Miközben sok helyen akkora a szegénység Magyarországon, hogy az óvodai dajkák pótolják ki a saját, havi százezer forintot el sem érő fizetésükből az éhes gyerekek uzsonnáját, a rászoruló diákok felzárkóztatására szánt pénzek időnként "mellémennek", nem jutnak el az érintettekhez. Ez történhetett több helyen az 5,3 milliárdos "tanoda-pályázatok" kapcsán is – állítja az LMP társelnöke, Hadházy Ákos, aki szerint a trafikszerződésekhez hasonló módon lettek elosztva ezek a pénzek

Korábban a 168 óra is írt arról, amikor nemrég - fél év késéssel - kihirdették a  az 5,3  milliárd forintos tanodapályázat nyerteseit, és sok,  eddig kiválóan működő tanoda (hátrányos helyzetű gyerekek segítését, felzárkóztatását segítő alapítvány) kikerült a támogatottak köréből. Azt is megírtuk korábbi cikkünkben, hogy a szóbeszéd szerint a pályázaton "zömmel olyanok nyertek, akiknek a pályázatot „bizonyos cégek” készítették." Mivel sokáig nem árulta el a minisztérium a nyertesek nevét, mindenki csak találgatott.

Időközben nyilvánosságra hozták a nyertesek listáját, s a korrupciós ügyeket heti rendszerességgel tartott sajtótájékoztatókon feltáró LMP-s társelnök talált néhány furcsaságot az adatok között.

Hadházy szerint  például a mostani tanodapályázaton a tíz tanoda működtetésére közel 300 millió forintot elnyert Várunk Alapítvány egy  korábbi pályázaton összesen 79 millió forintot költött el “A jászberényi Faiskola utcai szegregátum komplex telep-programja” nevű program keretében konzorciumi partnerként, az alábbiak szerint. A projekt keretében többek között óránként százezer forintért tartottak tornaórákat, ruhagyűjtést, pénzgazdálkodás- és baba-mama foglalkozást, stb.  a jászberényi romatelepen élőknek.

Megbízási szerződés felzárkóztatást támogató tevékenységek megszervezésére és lebonyolítására 17 millió forint (eseményenként 100 ezer) , Mentorátor alapítvány (ennek kurátora a Várunk Alapítvány  felügyelőbizottsági tagja, Furár Zoltán)

Környezettudatos neveléshez és mezőgazdasági alapismeretekhez kapcsolódó ismeretátadás 21,5 millió forint,  Mediátor Mérleg Kft (egy könyvelő cég)

Vállalkozási szerződés – E-learning és tudásbázis 16.5 millió forint Constancia-System Kft. ( ez a cég korábban a  jászberényi szennyvízberuházásnál projektmenedzselt)

Hatásvizsgálat – jó gyakorlatok 15,7 millió forint (Agro Alba Kft)

Vállalkozási szerződés – Pedagógiai koncepció 11,8 millió forint( Constancia System Kft.)

Vállalkozási szerződés – Rendezvényszervezés 9,4 millió forint (Jásztér gazdaságfejlesztő Zrt,)

Vállalkozási szerződés – Minőségbiztosítás, eredmények nyomon követése 15,7 millió forint ( Agro Alba Kft.)

 

 

Bazánt Ivola felvétele Bazánt Ivola felvétele

tanoda

 

Az LMP-s politikust több, a tanoda-pályázaton elutasított szervezet megkereste levélben, arról tájékoztatva,  hogy sokszor  pusztán formai okokra hivatkozással vagy magyarázat nélkül dobták vissza pályázatukat a bírálók.   Az Átlátszónak az egyik szintén sikertelenül járt tanoda vezetője azt mondta: szerintük az ő pályázatukat el sem olvasták  a bírálók, hiszen nulla pontot kaptak arra szempontra, ami a már régóta működő tanodákat volt hivatott előnyhöz juttatni. (Márpedig ők már  több éve sikeresen működtetnek tanodát.)

A 168 Óra úgy tudja, hogy egy a tanoda-pályázaton nyertes észak-magyarországi  kisváros iskolaigazgatója arra készül, hogy nem írja alá a megnyert pályázatukat, mert a megbízott pályázatíró cég úgy készül "beszámlázni " a projektben, hogy magát a pályázati anyagot, annak részleteit meg sem mutatja az azt megvalósító iskola vezetésének.

Márpedig ha valahol, a tanodák esetében nagy szükség lenne a megfontolt, célzott, átgondolt támogatásokra, hiszen ezek az intézmények sokszor fillérekből tengődő  családokon próbálnak segíteni. Kérdés, hogy például egy 11 millió forintból kidolgozott pedagógiai koncepció, vagy  15 millió forintos minőségbiztosítási megbízás ezek közé tartozik-e....