Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Háborúba száll a Fidesz a Facebookkal, a közösségi oldal vissza akarja szorítani az álhíreket és a politikai hangulatkeltést

2019. április 11. 06:43 - szerző: 168 Óra

Az országok többségében a Facebook be fogja vezetni a biztonságos médiatermékeket tartalmazó úgynevezett „fehér listát”, Magyarországon azonban nem – írta csütörtöki számában a HVG az Index szemléje szerint.

A lap szerint a Facebooknál a május 26-i európai parlamenti választások előtt elhatározták, hogy az oldalára kikerülő híreket csak előzetes kontroll után engedik reklámozni (ez alól mentesülnek a fehér lista tagja), hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani a politikai hangulatkeltéseket és álhíreket. 

Magyarországon senki sem kapott felmentést az előzetes kontroll alól, a HVG szerint azért, mert a közösségi oldal vezetői szerint a hazai média jelentős része nem elég megbízható. A lap szerint a Facebook egyik munkatársa egy múlt heti, Perugiában rendezett nemzetközi újságíró-fesztiválon négyszemközt a magyar helyzetre magyarázatul a KESMA-t (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) emlegette, ami a Fidesz-közeli sajtótermékeket tömörítő alapítvány rövidítése.

A lap szerint valószínűleg ettől nem függetlenül rukkolt elő a kormánypárti Századvég Facebook megregulázásának tervével. Az ötletek között szerepel, hogy nyilvánítsák tömegmédiummá a közösségi oldalt, és vonják a magyar jogszabályok hatálya alá; a nemzetállamok a büntetőjog erejével szankcionálhassák a Facebook cenzorait. A tervekről a 168 Óra is írt részletesebben.

A Századvég olyannyira rárepült a témára, hogy az EU 28 országában készített kutatást a közösségi oldalakról, és arra jutottak, hogy az emberek többsége nem bízik a Facebookhoz hasonló felületekben.