Habony és Rogán ügyvédje tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek 155 milliárdot szakítottak a letelepedési kötvényeken, a húszezresek Budapesttől Párizsig érnek

2017. december 9., 15:37

Szerző:

Összesen 155 milliárd forintot nyertek a letelepedésikötvény-programon a közvetítő és forgalmazó cégek, Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz és Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez köthető ügyvédi iroda pedig még tízmilliárdot szakított az üzleten – írja a Magyar Nemzet.

Csütörtökön a Lánchíd Rádió közérdekűadat-igénylése nyomán a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) kiadta a végleges adatokat, és kiderült, hogy a programban összesen 19 985 bevándorló érkezett Magyarországra, akik közül 6585-an  külföldi befektetőként, 13 300-an pedig a családegyesítésre hivatkozva kaptak letelepedési engedélyt. Ez – számította ki a Magyar Nemzet – 155 milliárd forintos üzletet jelentetett a közvetítő és forgalmazó cégeknek, amelyeket egy kivételével offshore-adóparadicsomban jegyeztek be. Tízmilliárdot annak a Kosik Kristófnak az ügyvédi irodája nyert az üzleten, amelyet Habony Árpád és Rogán Antal jogi képviseletét is ellátta már. Ez az ügyvédi iroda vehette át a letelepedési engedélyeket, ügyfelenként pedig ötezer euró ütötte a markát.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha csak húszezresekből állna, ez az összesen 165 milliárd forint légvonalban Budapesttől Párizsig érne el – jegyzi meg a Magyar Nemzet.

A fél évvel ezelőtt véget érő program ötlete Rogán Antal fejéből pattant ki még 2012-ben. Hivatalosan arról szólt, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ha eleinte 250, aztán 300, utána pedig 350 ezer euróért (átszámítva hozzávetőlegesen 110 millió forintért) jegyeztek a letelepedési kötvényből. Ez sok, főleg távol-keleti üzletember számára joggal tűnhetett vonzó lehetőségnek, a nem túlságosan drága kötvényjegyzés fejében ugyanis az egész Európai Unióban szabadon mozoghatnak, alapíthatnak cégeket és köthetnek üzleteket. Arról nem is beszélve, hogy a futamidejének lejártával Magyarország mindenkinek visszafizeti a 350 ezer euróját, hiszen államkötvényről van szó, amellyel egy-egy kötvényvásárló a magyar államnak adott hitelt.

Azokat a cégeket, amelyek letelepedési kötvényt forgalmazhattak, az Országgyűlés gazdasági bizottsága nyílt pályáztatás nélkül választotta ki még 2012-ben és 2013-ban, amikor Rogán Antal volt a testület elnöke. Egyikük a  Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF), amely a programban külföldiek 78 százalékát hozta Magyarországra. Ez érthető, hiszen a letelepedési kötény fő felvevőpiaca az a Kína volt, a HSSDF pedig kizárólagos jogot szerzett arra, hogy Kínában értékesíthessen, és figyelemre méltó, hogy a HSSDF négy tulajdonosának az egyike, Jonathan Chan volt az, aki 2015 vége felé 26 500 hongkongi dollárba (átszámítva 977 ezer forintba) kerülő hongkongi helikopteres városnéző túrát foglalt le Habony Árpádnak és a barátnőjének, egy másik tulajdonos és hivatalos képviselő, Lian Wang pedig benne volt az Andrássy úti luxusingatlanok felvásárlásában.

A 165 milliárdos bevétel fényében kissé visszatetsző, hogy miközben az offshore cégek, illetve Kosik Márton megszedte magát, a magyar állam 20 milliárd forintot bukott a letelepedési kötvényeken a túl magas kamatok miatt. Igaz, ennek a 20 milliárdnak a húszezres bankjegyei légvonalban Budapesttől csak Hódmezővásárhelyig érnének.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.