Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Elutasította az Alkotmánybíróság Habony Árpád panaszát az ibizai videóval kapcsolatban

2019. július 17. 10:20 - szerző: 168 Óra

Az Alkotmánybíróság július 15-i határozatában elutasította Habony Árpád panaszát, amelyet a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó azért indított, mert a sajtó bemutatott egy videót, amelyen ő egy ibizai szórakozóhelyen mulatott. Habony Árpád szerint ő csak nyaralt, a sajtótermékek pedig megsértették a képmáshoz való jogát, és nem járult hozzá a felvételek megjelentetéséhez. Az AB nem értett vele egyet – írja az Index.

A bíróság arra hivatkozott, hogy a tanácsadóról egy olyan helyen készült felvétel, ahová csak jeggyel lehetett bemenni, és a jegy megvásárlásával a vendégek beleegyeznek abba, hogy felvételt készítenek róluk.

Az AB szerint pedig ha valaki magánéletének valamely elemét önként hozza nyilvánosságra, már nem hivatkozhat azzal kapcsolatban a magánszférájának védelmére. Az is fontos érv volt, hogy Habony kormányzati tanácsadóként ismert, ezért az életmódjával kapcsolatos információ a közvélemény érdeklődésére számot tarthat.

Az Alkotmánybíróság megjegyezte, hogy a véleményszabadság nem korlátozódik a közhatalmat gyakorló személyek tevékenységének bemutatására, a közügyek szabad megvitatásához hozzájárulhat olyan személyek magatartása is, aki egyébként formálisan nem gyakorol közhatalmat. Különösen igaz ez akkor, ha a közéleti vita tárgya épp a magánélet egy részlete. Ilyen esetben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni a személyiségi jogokkal szemben.

Habony Árpád korábban azt akarta elérni, hogy a bíróság mondja ki róla, hogy nem közszereplő. Egy ilyen döntés jelentősen korlátozta volna a róla jogszerűen készíthető sajtóanyagokat. A Kúria azonban felülvizsgálta és idén májusban helybenhagyta azt a jogerős ítéletet, amely már két évvel ezelőtt kimondta, hogy Habony Árpád közszereplőnek minősül. A hivatalos tisztséget nem viselő Habony Árpád egyébként valamilyen okból diplomata-útlevéllel utazik. Emellett tavasszal Londonban V4 News Agency (V4NA) néven nemzetközi hírügynökség indult, amely az ő érdekeltségi körébe tartozik.