Habony Árpád közszereplő diplomata-útlevelet kapott Szijjártó Péter külügyminisztertől, de nem tudni, mi célból

2019. május 28., 09:51

Szerző:

Az Átlátszó több forrásból is arról értesült, hogy Habony Árpád immár már diplomata-útlevéllel járja a világot, ezért május elején közadatigénylést nyújtottak be a külügyhöz. A portál azt kérte,  hogy árulják el: van-e Habony Árpádnak diplomata-útlevele, és ha igen, azt mikor, milyen célból, és ki kérvényezte illetve engedélyezte részére.

A tárca válasza szerint

Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását.

Azt nem közölte a külügy, hogy miért Habony Árpád kapott diplomata-útlevelet, akit évek óta Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójaként emlegetnek, és a hírek szerint a háttérből irányítja a kormányzati kommunikációt.

Egy ideje ugyan Magyarországon ritkán látni, talán azért, mert külföldön terjeszkedik, 2017-ben Szlovéniában kezdtek médiavásárlásba a hozzá köthető cégek, idén áprilisban pedig az egyik érdekeltsége V4 News Agency (V4NA) néven Londonban alapított nemzetközi hírügynökséget.

A Népszava szerint Habony Árpád rendszeresen egyeztet David B. Cornstein amerikai nagykövettel, továbbá Márki-Zay Péter és Kész Zoltán szerint Habony Árpád Washingtonban volt május 13-án, amikor Orbán Viktor találkozott Donald Trumppal a Fehér Házban.

Mindez azért furcsa, mert Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy közte és Habony Árpád között nincs hivatalos kapcsolat:

– Ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel

– emlékeztetett a tényfeltáró portál.

A Kúria egy hagyta helyben a két évvel ezelőtti jogerős ítéletet, amely kimondta, hogy Habony Árpád közszereplő. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.