Kész a vádirat a Hableányt elsüllyesztő hajót vezető ukrán kapitány ellen, jövő héten kezdődik a per

2020. március 6., 15:54

Szerző:

Előkészítő ülést tartanak a Viking szállodahajó ukrán kapitánya által okozott tragédia ügyében jövő hét szerdán a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség a hajót vezető 63 éves férfit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja.

 

A vádirat szerint a kapitány 2019. május 29-én az esti órákban egyedül vezette a hajót. Amikor elérte a Margit híd előtti vízszakaszt, a vádirat szerint legalább 5 percig nem a hajó vezetésére koncentrált. Ez idő alatt a Viking Sigyn összeütközött a Hableány sétahajóval, majd maga alá gyűrte. A baleset következtében 27-en haltak meg, egy ember eltűnt. Emellett 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával is vádolják.

Ha a vádlott lemond a tárgyalás jogáról és a vádirattal egyezően beismeri bűnösségét, akkor 9 év letöltendő szabadságvesztést indítványoz az ügyészség. Ha ez nem történik meg, akkor a halmazatokat is figyelembevéve akár 14 évre is rács mögé kerülhet az ukrán férfi.