A koronavírus a Viking Sigyn kapitányának előkészítő ülésén is felfordulást okozott, Jurij C. nem tett vallomást

2020. március 11., 11:30

Szerző:

Nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról szerdán a Viking Sigyn szállodahajó ukrán hajóskapitánya, aki a vád szerint felelős a Hableány sétahajó tavaly májusi tragédiájáért, a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi balesetért.

A Viking Sigyn ukrán hajóskapitánya távozik a Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő üléséről
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülésén Jurij C. nem kívánt vallomást tenni, azt mondta, erre egyelőre nem készült fel.

A vád szerinti bűncselekmények miatt - a halmazati szabályokra figyelemmel - 2 évtől 11 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönre az ukrán kapitányt és 9 évre tiltsa el a vízi járművezetéstől, ha az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, erről azonban a kapitány nem mondott le.

Dunai hajóbaleset - Előkészítő ülést tartanak a Viking Si Készülődés az ülésre
Fotó: Kovács Tamás

Az új koronavírus-fertőzés veszélye miatt külön teremből, kivetítőn keresztül figyelhették az újságírók az ukrán hajóskapitány előkészítő ülését - erről a tárgyalás előtt a Fővárosi Törvényszék szóvivője tájékoztatta a tárgyalóteremben megjelent rengeteg újságírót szerda reggel.

Szabó József azt mondta, hogy a törvényszék vezetése csak ezzel a tárgyalással kapcsolatban döntött az intézkedésről, mivel erre az előkészítő ülésre nagyszámú érdeklődés volt várható. Más tárgyalásokra általános jelleggel egyelőre nem terjesztik ki az intézkedést, de amennyiben szükséges, és hasonlóan nagy számú érdeklődés várható egy-egy bírósági tárgyaláson vagy előkészítő ülésen, akkor elképzelhető, hogy hasonló intézkedést hoznak.

Tavaly május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

A vád szerint a vádlott mint a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya 2019. május 29-én este egyedül vezette a hajót. Amikor elérte a Margit híd előtti vízszakaszt, a vádirat szerint legalább 5 percig nem a hajó vezetésére koncentrált. Ez idő alatt a Viking Sigyn összeütközött a Hableány sétahajóval, majd azt maga alá gyűrte.

Az előkészítő ülést eredetileg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartották volna, ám épp a nagy sajtóérdeklődés miatt tették át a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki nagytermébe.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.