Ha szeretné ellenőrizni, hogy milyen pártokat támogat az aláírásával tudtán kívül, ezt olvassa el

2018. március 7., 17:13

Szerző:

Az utóbbi napokban egymás után derültek ki olyan hírek, hogy csaltak a pártok az aláírásokkal, hamisított aláírásokat használtak fel ajánlóíveken, halottak aláírásával adtak le íveket, vagy egymás között adták–vették az aláírásokat. 

Ezért érdemes ellenőrizni, nem éltek-e vissza adatainkkal. Egyszerűen tudjuk ellenőrizni, hogy kik használták fel az aláírásunkat a tudtunkon kívül, melyik párt ajánlóívén szerepel az aláírásunk. Megtehetjük személyesen és elektronikusan is, az adatot a 2013. évi XXXVI. törvény 2. szakasz, 4. bekezdés szerint, azaz az információs rendelkezési jog alapján lehet kérvényezni. 

1. Személyesen a jegyzőtől lehet kikérni a jegyzői irodában.

2. Aki elektronikusan szeretné kikérni az anyagot, az Ügyfélkapuval megteheti. Ehhez az alábbi lépések szükségesek:

  • Kérelmet kell írni, a nevet, személyi számot, aláírást feltüntetve.
  • Szkenneljük be az aláírt levelet.
  • Hitelesítésre töltsük fel a PDF fájlt ide: https://niszavdh.gov.hu/index
  • Kérjünk egy hitelesített PDF-másolatot, ami egyenértékű a közjegyzői hitelesítéssel.
  • Töltsük le a hitelesített dokumentumot.
  • Küldjük el a hitelesített dokumentumot a helyi választási irodának emailben mellékletként. A lakhelye szerinti választási iroda email címét itt találja.

Az MKKP mintalevelet is ad hozzá, mutatjuk:

3. A TASZ postán javasolja elküldeni a kérvényt, mintalevelet is feltöltöttek oldalukra. Ezt kitöltés után aláírva, két tanú által hitelesítve, postán tértivevénnyel kell elküldeni a lakóhelyünkhöz tartozó választási iroda címére.

Ha valaki a kikért adatok alapján azt látja, hogy több párt ajánlóívén is szerepel az aláírása, akkor választási csalás gyanújával teheti meg a feljelentést. A megkapott hivatalos dokumentumot pedig be kell küldeni az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodának, hogy a csaló pártokat kizárják a játékból.