Ha Magyarország ma jelentkezne az Európa Unió tagjának, nem vennék fel

2018. május 9., 14:01

Szerző:

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának, az ALDE-nak a vezetője véleménycikket  írt Magyarországról, amelynek magyar fordítását a hvg.hu közli. A politikus úgy gondolja, hogy az EU nem pénzelheti tovább az illiberalizmust.

Guy Verhofstadt az Európai Unió egyik legnagyobb vívmányának a kohéziós politikát tartja. A volt szocialista országok belépését követően több mint 350 milliárd eurót csoportosítottak át az új tagok felzárkóztatása miatt. Ezek a befektetések régiós fejlesztéseket tesznek lehetővé, és a gazdasági növekedést is segítik. 

Guy Verhofstadt
Fotó: Facebook

A kohéziós politika következő hétéves költségvetése 2020-tól 2027-ig lesz érvényben. Ennek jóváhagyását szerinte borítékolhatóan viták fogják övezni, a politikus pedig megjegyzi, hogy a lengyelek a legnagyobb, a magyarok a negyedik legnagyobb nyertesei az uniós támogatásnak. A 350 milliárd euróból ugyanis Lengyelország 77, Magyarország 22 milliárdot kapott. Ennek ellenére a lengyel és magyar kormány módszeresen aláássa a jogállamot és szétverik igazságszolgáltatásuk intézményeit. 

– Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket

– írja Guy Verhofstadt.

Nehezményezi, hogy mind a két kormány vegzálja a civil szervezeteket, és külön kitér a magyar sajtó felvásárlására.

– Mindkét kormány lecsapott a civil szervezetekre, zaklatja vagy felvásárolja a sajtót. A megmaradt magyarországi szabad sajtóban ennek ellenére nagyon is hihető történetek láthatók arról, hogy Orbán Viktor és bűntársai az EU-pénzek fosztogatásával gazdagodnak. Sőt, nemcsak ők, hanem családjuk is. Nem véletlen, hogy Orbán kormánya ellen több vizsgálatot is folytatott az Európai Csalás Elleni Hivatal – ostorozza a miniszterelnököt.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy uniós forrásokból olyan illiberális elitek presztízsprojektjeit finanszírozzák, akik gátlástalanul pusztítják azokat a demokratikus intézményeket, amelyekre Európa épült. Hangsúlyozza, hogy 2020-tól az lesz az egyik legfontosabb feladat, hogy csak a jogállamot tiszteletben tartó kormányok juthassanak uniós forrásokhoz. Ehhez pedig az EU-nak ellenőriznie kell a szabályok betartását és befagyasztania a kifizetéseket, ha szükséges.