Gyurcsány: itt a küzdelem ideje, lázadni kell a nyomorult hatalom ellen

2019. március 15., 17:13

Szerző:

Itt van a küzdelem ideje, nem elég morgolódni, nem elég panaszkodni, nem elég suttogva megbotránkozni – mondta a Demokratikus Koalíció március 15. alkalmából tartott pénteki ünnepi megemlékezésén a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a diktátorokat a parlamenti és parlamenten kívül ellenzék csak közösen tudja megbuktatni.

Kiemelte, hogy az ellenzéki parlamenti képviselők egyedül nem képesek ezt a problémát megoldani, mert Magyarországon nincs parlamentáris demokrácia. Lehet, hogy fárasztó dolog az utcán lenni, tiltakozni és sztrájkolni, de a haza megér ennyit – jelentette ki.

Ellen kell állni a kísértésnek, „ennek a nyomorult hatalomnak", és lázadni kell, mindenkinek ott, ahol tud – mondta Gyurcsány Ferenc.

Március 15. - A DK ünnepi rendezvénye
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Beszédében a DK elnöke az ellenzéki együttműködés egyetlen, de fontos feltételéül azt jelölte meg, hogy a résztvevők nem kérdőjelezhetik meg az emberi méltóságot, a jogállamot és a demokráciát. 

Hozzátette, nem az érdekli, hogy ki honnan jött, jobban izgatja, ki tart velük egy új demokratikus köztársaság felépítésénél. Az ördögöt azonban nem lehet lecserélni Luciferrel, ezért nem az a cél, hogy leváltsák Orbán Viktor miniszterelnököt, hanem az, hogy ez azt országot mindannyiunk „közös, egymásra vigyázó, egymást féltő hazájává tegyük" – jelentette ki.

Véleménye szerint ami Magyarországon történik, nemcsak az országot fertőzi, hanem Európát is. Hangsúlyozta, minden országtól azt várja el, hogy vigyázzanak a közös Európára, és értsék meg, ha Magyarország bajba kerül, akkor előbb utóbb ők is bajba kerülnek.