Tönkretette az időjárás a magyar gyümölcstermés 50-80 százalékát, az import mentheti meg a piacot a drágulástól

2020. június 22., 09:23

Szerző:

Elpusztult a magyar gyümölcstermés 50-80 százaléka, amit nem a március-áprilisi fagyok vittek el, azt most az elmúlt időszak csapadékos időjárása teszi tönkre - számol be a magyarországi szabadföldi gyümölcs- és zöldségtermesztés siralmas helyzetéről a Napi.hu.

Bizonyos népszerű terményekből fele vagy ötödannyi lesz idén, mint egy átlagos évben.

Az étkezési (frisspiaci) paradicsom, uborka termesztése már 80-90 százalékban fóliákban történik, ezért az időjárás (főleg a csapadék) ezek termelésére nem lesz hatással, vagyis ezen terményeknél nem kell áremelkedésre számítani. A hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek, burgonyának és káposztaféléknek pedig inkább kedvező az eddigi csapadékos időjárás, mint hátrányos, így itt sem várható jelentősebb áremelkedés.

A cseresznyénél, meggynél viszont jelentős lehet az érőfélben levő gyümölcsök repedése, amely értéktelenné teszi a termést, és a fagykár miatt a 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál. Az őszibaracknál a szokásos 35-40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka terem majd meg.

Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta a portálnak,

amit most nem tett tönkre az időjárás, arra most a betegségek jelentenek kockázatot.

A bogyós gyümölcsöket (egres, málna, ribizlifélék) kevésbé érintette a fagy, a sok eső nyomán viszont a gombás betegségek (szürkepenész) okozhatnak a málnánál jelentősebb veszteséget.

Az árak teljes elszabadulásától megvédi a fogyasztókat, hogy az importált termények majd ellensúlyozzák valamennyire a drágulást. Az áremelkedést az is féken tartja, hogy a frisspiaci szükségleteket nagyjából kielégíti a hazai termésmennyiség.

Nagy tömegben magyar görögdinnye majd július elejétől várható a piacokon. Hogy milyen lesz az idei görögdinnyeszezon a termelők és fogyasztók szempontjából, azt a következő 4-8 hét időjárása nagymértékben befolyásolja.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.