Győrben is gyárt majd elektromos hajtású autókat az Audi

2018. szeptember 20., 14:24

Szerző:

Nemcsak elektromos motorokat, hanem a jövőben elektromos hajtású autókat  gyárt Győrben az Audi – jelentette be csütörtökön délután, az Audi Hungaria negyedszázados jubileumán Bram Schot, a konszern igazgatóságának megbízott elnöke. (Úgy tudjuk, hogy először hibrideket, majd később tisztán elektromos autókat is gyártanak Győrben.)

Az ünnepségen jelen voltak a Volkswagen és a Porsche konszern 51 százalékos tulajdonosai, a Porsche és a Piech család tagjai is. Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke számokkal szemléltette az elmúlt 25 évet. A negyedszázad alatt összesen 34 millió motort szállítottak Győrből a Volkswagen konszern 32 telephelyére. A kisalföldi megyeszékhelyen eddig készült 1 millió 200 ezer autót a világ több mint 90 országában adták el. A győri gyárban 12 ezer 300 munkatárs dolgozik, a világcég Magyarországon a beszállítókkal és a szolgáltatókkal együtt 30 ezer család megélhetését biztosítja.

E-motor-gyártás a győri Audinál

A rendezvényen tartották a Győrben gyártott Q3-as modell magyarországi premierjét. Elhangzott el, hogy a Q3-as lesz a legnagyobb példányszámú modell, ezért  a járműgyár a következő évtől már három műszakban üzemel. 2019-ben pedig jöhet egy vadonatúj modell, a Q4 gyártása.

Idén éppen negyedszázada, hogy az Audi leparkolt Győrben. Az elmúlt időszakban nyolc és fél milliárd eurót ruházott be a városban. A gyárnak már 12 600 munkatársa van. Idén elkezdték hazahívni azokat a szakembereket is, akik átmenetileg a vállalat pozsonyi gyárában dolgoztak. 

A modellváltások időszakában – írtuk egy tavalyi háttérbeszélgetés nyomán – mindig kevesebb munkaerőre van szükség, amikor viszont megkezdődik a szériagyártás, elengedhetetlen a már képzett munkatársak foglalkoztatása. A járműiparban megszokott problémát az Audi úgy oldja meg, hogy megtartja saját szakembereit, és az átmeneti időre a konszern valamelyik gyárában ajánl fel nekik munkát, most például a közeli Pozsonyba szállítják naponta az embereket a cég buszai.

Az adóbevétel és a foglalkoztatás mellett az Audi érdeme az is, hogy a bajor munkakultúra és a magyar kreativitásötvözésével meghonosította Győrben „a haladás technikáját”. Az Audi az évek során a győri oktatás szerkezetét, sőt, a képzés tartalmát is jelentősen átalakította. Jelenleg a cég 250 szakmunkást képez 15 különböző elektronikai és fémipari szakmában, 2011 óta pedig 1800 fiatal szerezte meg szakmáját az Audinál. Nyolc éve alap- és középfokú iskolát is alapítottak. Ezekbe eredetileg a Győrben dolgozó német szakemberek gyerekeit iskolázták be, mára már nyitott az általuk fölépített modern iskolaközpont, amelyben 650 diák tanulhat.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.