Az anya kérte, hogy ne szüntessék meg annak a győri férfinak a felügyeleti jogát, aki a hétvégén agyonverte gyermekeit

2019. december 16., 16:20

Szerző:

Részleteket közölt az ügyészség annak a férfinak, H.G-nak az előéletével kapcsolatban, aki vasárnap agyonverte két gyermekét, majd magával is végzett. A férfi korábban már ült börtönben, mert 2016-ban a feleségét egy kalapáccsal meg akarta ölni. Nemrég szabadult, a gyerekek láthatáson voltak nála, amikor megölte őket.

Az Index által ismertetett ügyészségi közleményből az alábbiak derülnek ki:

  • H.G-t 2017 decemberében ítélték el emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre. A bíróság akkor nem döntött a felügyeleti jog megszüntetéséről, azzal az indoklással, hogy azzal elhúzódna a büntetőeljárás.
  • A büntetőperben kiderült, hogy a férfi nem volt alkoholista, csak alkalmanként ivott. A feleségével 2014-től romlott meg a kapcsolata, mert a nőnek viszonya volt mással. Ezért döntött úgy H., hogy megöli a nőt. A nő életben maradt, de életveszélyesen megsérült.
  • Az akkori ügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a férfi beszűkült tudatállapotban volt, ez pedig súlyosan korlátozta abban, hogy felfogja, mit tesz. A szakértők úgy gondolták, hogy a férfi nem fog újra bűncselekményt elkövetni.
  • A felesége és a gyerekei is rendszeresen, havonta látogatták a börtönben, csomagokat vittek neki. A Szombathelyi Törvényszék idén szeptember 11-én döntött úgy, hogy H-t feltételesen szabadlábra lehet helyezni. 
  • H. G a meghallgatásán elmondta, hogy Győrben akar élni, ott kapott munkát. A szakemberek úgy látták, hogy ha H. Szombathelyről Győrbe költözik, akkor csökken annak kockázata, hogy volt családtagjait bántsa. 

 

Megölte két gyermekét, majd öngyilkos lett egy férfi Győrb
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
  • A Szombathelyi Járásbíróság még június 17-én felbontotta H. és felesége házasságát, a szülők megállapodtak abban, hogy a gyermekek felett a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket közösen gyakorolják, valamint a gyermekek lakóhelye az édesanya lakóhelye lesz.
  • Az ügyész által indított szülői felügyeleti jogi perben a járásbíróság június 20-án megszüntette az elítélt szülői felügyeleti jogát azzal, hogy jogosult a gyerekekkel való kapcsolattartásra.
  • Az eljárásban az anya H. mellett állt ki és kérte, hogy ne szüntessék meg férje felügyeleti jogát. Az igazságügyi pszichológus szakértő is az anya álláspontját képviselte. A szakvélemény szerint az alperes érzelmileg kötődött a gyermekeihez, akiknek életében aktívan részt vett. Az apa személyiségében nem mutatkoztak olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepre alkalmatlanná tennék. Jövőképe pozitív, optimista volt, szülői felelősségét hangsúlyozta. Az is szerepelt benne, hogy az alperes feltehetően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja.
  • A perben több tanú egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy H. nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Ugyanilyen tartalmú volt a gyermekekkel kapcsolatban készült pedagógiai jellemzés is.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.