Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Botrány a győri városházán, tüntetők hatoltak be az üléstermébe, Borkai Zsoltot a közgyűlés alakuló ülésén nyíltan kinevették

2019. november 7. 16:55 - szerző: Ágoston Zoltán

Áll a botrány a győri városházán, több tucat tüntető próbál behatolni az épületbe a közgyűlés alakuló ülésére. A tüntetők között látható Ungár Péter LMP-s képviselő is – írja a 24.hu. 

A tüntetők Borkai Zsolt polgármestert akarják látni, aki szerdán jelentette be, hogy péntek délután 4-kor benyújtja a lemondását. A tüntetők szidják a szexbotrányhős polgármestert, repkednek a „mocskos kurvapecér”, „kábítószeres geci” és a hasonló kifejezések.

Bár a tüntetőket végül kizártak az ülésről, az ülésterembe behallatszik a füttyszó és a pfújolás. Behallatszott akkor is, amikor az önkormányzati képviselőket és a polgármestert eskütételre szólították fel.

Az alakuló ülésen Glázer Tímea, Borkai Zsolt ellenzéki ellenfele javasolta, hogy a távozó városvezető helyére kiírt időközi polgármester-választásig  egy köztiszteletben állószemélyiség vezesse Győrt, de ez nem történt meg, alpolgármestereket is választottak, így ők kapják az irányítás feladatát. 

Önkormányzat 2019 - Megalakult a Győri Közgyűlés
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Eközben az ülésterembe a biztonsági őrök jobbikos Varga-Damm Andreát és Ungár Pétert sem engedték be, pedig mind a ketten felmutatták az országgyűlési képviselői igazolványukat. Varga-Damm Andrea szerint a biztonsági őrök közüzem működését zavarták ő, amiért ő feljelentést fog tenni. Ungár Péter eközben azt kérdezte a biztonságiaktól, hogy melyik cég alkalmazza őket, és kötött-e velük szerződést a győri önkormányzat, de egyik kérdésére sem kapott választ. A városházán megjelentek rendőrök is – derül ki a hvg.hu cikkéből –, a jegyző hívta ki őket, intézkedésre azonban neme kerítettek sort, nem is léptek fel a két politikus érdekében.

Borkai Zsolt megsértődött az egészen, bent az alakuló ülésen legalábbis azt mondta, hogy ő mindent megtett azért, hogy helyrehozza a botránya után a helyzetet, megbánta ami történt, bocsánatot kért és le is mond. Amikor Pollreisz Balázs a városi MSZP elnöke javasolta, hogy a 2018-as horvátországi jachtkirándulásán készült szexvideón is szerepelő Rákosfalvy Zoltán cégeivel bontsák fel a szerződéseket, a polgármester egyszerűen megvonta tőle a szót. Kiakadt Glázer Tímea javaslatán is, hogy el kellene mennie egy drogtesztre, amire érezhető ingerültséggel úgy vágott vissza, hogy kézen fogja a DK-s politikust, és menjenek el mindjárt együtt, aztán leplezetlen ingerültséggel kifakadt, amikor Pollreisz Balázs megpendítette, hogy a botránya után legalább a költségtérítésről le kellene mondania. 

Ekkor tett egy megjegyzést, hogy az ellenzék és a kinti tüntetők „kuplerájt” csinálnak a városházából, amire több közgyűlési tag is hangosan nevetni kezdett.