Veres András győri megyés püspök elküldte a köztiszteletben álló iskolaigazgatót, a háborgó szülők a Vatikán magyarországi nagykövetéhez fordultak

2019. július 6., 06:07

Szerző:

„Ezt a törékeny, hitét mélyen megélő közösséget érte támadás olyan helyről, ahonnan inkább támogatást remél. A szülők feje felett, diktatórikus, katolikus hitünkhöz nem méltó módszerekkel hozott döntést akarnak végigverni az iskolánkon, gyermekeink második otthonán, második családjukon. Ezt nem fogjuk engedni”

– vette észre az IndexSzemlélek blogon a háborgó szülők levelét arról, hogy Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a nyár közepén nem hosszabbított szerződést Kiss Zoltánnal, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatójával. A döntés időzítésen túl felháborodást keltett az s, hogy Kiss Zoltán köztiszteletben álló pedagógus, tanárból lett igazgató-helyettes, aztán igazgató, akinek az irányítása alatt az iskola Győr-Moson -Sopron megye harmadik legjobb oktatási intézményévé vált. Ezért is keltett értetlenséget, hogy augusztus 1-jén lejáró ötéves szerződését a püspökség fenntartóként nem hosszabbítja meg. Kiss Zoltánnak hat éve, vagyis még egy vezetői ciklusa lenne hátra, amíg nyugdíjba vonul. Úgy tudni, utóda a Csornán működő Széchenyi Általános Iskola jelenlegi igazgatója lesz, de az ő tapasztalatát a szülők nem tartják elégségesnek.

Esterházy-emlékünnepség Budapesten
Fotó: MTI/Mónus Márton

Tiltakozó levelüket eljuttatták magának Veres Andrásnak, Borkai Zsoltnak, Győr fideszes polgármesterének és Michael Blume apostoli nunciusnak, a Vatikán magyarországi nagykövetének is. A Michael Blume-nak írt levélben azt állítják, hogy a püspöknek az érkezése óta sok olyan próbálkozása volt, amely nem nyerte el a hívek tetszését, mert nem tartja tiszteletben a helyi egyházközségek hagyományait, a „tisztogatás” pedig a tanév végén elérte az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontot. Folyamatos, előre be nem jelentett ellenőrzéseket tartottak, felszámolták a gazdasági irodát, új szervezeti és működési szabályzatot alkottak, de eközben nem intézkedtek, hogy a beázó tető – amely öt éve probléma – megjavítsák.

„Felháborodásunk, döbbenetünk leírhatatlan”

– hangzik a levél.