Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A bíróság hibázhatott, itt az Igazságügyi Minisztérium jelentése a brutális győri gyerekgyilkosságról

2020. január 9. 21:58 - szerző: Ágoston Zoltán

Megjelent az Orbán-kormány honlapján az a jelentés, amelynek az elkészítésére Varga Judit igazságügyi miniszter adott utasítást a győri kettős gyerekgyilkosság nyomán. December 15-én egy 35 éves férfi, H. Gábor végzett a 13 éves nevelt lányával és a 10  éves fiával egy győri házban, amelynek az egyik melléképületében ezután felakasztotta magát, a tárcavezető által elrendelt vizsgálat pedig azt volt hivatott eldönteni, hogy melyik hatóság hibázott, amikor hagyta, hogy egy fegyházból szeptemberben szabadult férfi láthassa a gyerekeit.

A jelentés fő megállapítása az, hogy a gyámhivatal, a család és gyermekjóléti szolgálat nem hibázott, meg kell vizsgálni, hogy H. Gábort miért csak öt évre ítélték, miután 2016 májusában kalapáccsal támadott az alvó feleségére. Ez az ítélet a Szombathelyi Törvényszéken született meg védekezésre képtelen ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése vádjával, a férfi halmazati büntetésül kapta az öt év fegyházbüntetést, amely mellett öt évre a közügyektől is eltiltották. További vizsgálatra van szükség ahhoz – pendíti meg a jelentés –, hogy a büntetés kiszabásakor megfelelően alkalmazták a középmérték-szabályt, azért ugyanis, amit tett, a büntetési 10 évtől 25 évig vagy életfogytig terjedő szabadságvesztésre is ítélhették volna, amelynek a a középmértéke 17 év 6 hónap.

Az elítélt korlátozott beszámítási képessége a büntetés korlátlan enyhítését tette lehetővé. (...) A bíróság ítélete szerint H. Gábor a cselekményt a feleségével megromlott házassága miatti beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) követte el, amely beszámítási képességét súlyos fokban korlátozta, ugyanakkor újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették

– emlékeztet a jelentés. 

Az ügyészség fellebbezett, a büntetés súlyosbítását és a szülői felügyeleti jog megszüntetését kérve, de a bíróság ennek nem adott helyt. Azt, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék, ellenezte az ügyészség és a büntetés-végrehajtás is, az ügyész fellebbezett az elsőfokú határozat ellen is, de ezt a másodfokon eljáró bíróság szintén elvetette.

Ezek után – derül ki a jelentésből – a gyámhivatal, a család és gyermekjóléti szolgálat a család veszélyeztetettségére utaló jelzés vagy  adat hiányában nem követhetett el mulasztást.

 

A 2016. májusi támadásban H. G. olyan erővel sújtott le a felesége fejére, hogy a kalapács nyele eltört. Közben folyamatosan csitította a nőt, hogy ne kiáltson fel hangosan. Egy szikével is többször megszúrta az arcán, a nyakán és a mellkasán. A gyerekgyilkosság egyedüli túlélője a hatéves kislánya.