Több száz fős tömeg vonul a Kossuth térre a kormány Gyöngyöspata elleni uszító propagandája miatt

2020. február 23., 13:34

Szerző:

„Senki nincs a törvény felett!” – ezzel a transzparenssel vonul a Parlament elé a Gyöngyöspatát ért kormányzati támadások miatt, a független bíróságokért a több száz fős tömeg. A gyülekező 13 órakor volt a Nyugati téren, a tervek szerint érintik a Kúria épületét a Markó utcában, eztán haladnának a Kossuth térre.

Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! - Tüntetés Budapeste
Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Mohai Balázs

Mint a szervezők, a Szabad Bíróság, szabad Gyöngyöspata írja a Facebook-oldalán,

„a kormány képviselőinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe törvénybe ütköző, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése”, ezért is döntöttek a tüntetés mellett.

Emlékezetes, Orbán Viktor a gyöngyöspatai romáknak a szegregált oktatás miatt jogerősen megítélt kártérítést a januári sajtótájékoztatóján kezdte támadnia azzal, hogy az sérti az emberek igazságérzetét – mint a börtönbüntetésüket töltőknek megítélt kártérítések –, merthogy gyakorlatilag „mindenfajta munkavégzés nélkül” kapnak pénzt – az lényegtelen, hogy egyébként gyerekeket ért hátrányos megkülönböztetés, amelyet a kártérítés kompenzálna.

A mai demonstráció szervezői szerint Orbán Viktor és Horváth László, a térség fideszes képviselője

a politikai haszon reményében az embereket egymás ellen fordítja, és uszító propagandát folytat.

A tüntetésen a tervek szerint felszólal Csemer Géza, a Gyöngyöspata Roma Önkormányzat elnöke és Setét Jenő polgárjogi aktivista is, akiről Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő azt mondta szombaton, hogy Soros-aktivista – noha egyébként épp pár hete tüntették ki Raoul Wallenberg-díjjal, amit az erőforrási tárca alapított. Beszédet mond még többek között L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője és Iványi Gábor lelkész is.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.