Június végéig ki kellett volna fizetni a gyöngyöspatai 100 millió forint kártérítést

2020. július 22., 07:39

Szerző:

A gyöngyöspatai romáknak legkésőbb június 30-án meg kellett volna kapniuk azt a kártérítést, amelyet a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2012 között elszenvedett etnikai alapon történt szegregáció miatt ítélt meg nekik jogerősen a bíróság – értesült a Népszava.

A gyöngyöspatai önkormányzatnak, illetve az általános iskolát jelenleg fenntartó Hatvani Tankerületnek együttesen csaknem 100 millió forintot kellene kifizetnie hatvan érintettnek.

Horváth László a térség fideszes országgyűlési képviselője július elején a saját közösségi oldalán jelentette be, hogy a tervek szerint augusztus végéig két részletben minden érintetthez el fog jutni az összeg. Közölte, hogy a kormány segít a településnek, és már elindult az az eljárás, amely biztosítja ezt a pénzügyi forrást. Később Gulyás Gergely egy kormányinfón is megerősítette az augusztusi fizetési szándékukat.

 

A Népszava megkérdezte a Kúriát, illetve az Egri Törvényszéket is, mikor postázták a kártérítés pénzbeni kifizetésének kötelezettségéről szóló határozatot a tankerületnek, illetve az önkormányzatnak. Ez azért fontos, mert legkésőbb a postai átvételtől számított 15 napon belül kötelező lett volna kifizetni a pénzt.

A perrendtartási szabályok értelmében az ügy iratait az első fokon eljárt bíróság kézbesíti a felek részére. Ennek megfelelően az első fokon eljáró Egri törvényszék június 8-án postázta az ítéletet, az érintettek pedig június 11. és 15. között vették át az iratokat.

Ez azt jelenti, hogy legkésőbb június 30-án el kellett volna indítani az átutalást.

– Nem ez az első eset, hogy az állam vagy valamely önkormányzat nem teljesíti a törvény által megszabott kötelezettségét – gyakran túllépik például a közérdekű adatigénylésre adott válaszadás határidejét is –, vagyis törvényt szegnek, ami enyhén szólva is illetlenség

– állapította meg Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

Elmondása szerint a késedelemre az egyetlen mentség az lehet, ha a felek a háttérben megállapodást kötöttek a halasztott fizetésről.

Farkas Lilla jogász, a roma diákokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi tagja viszont azt nyilatkozta, hogy nem kötöttek háttéralkut, de kénytelenek beletörődni, hogy a felperesek a határidőt túllépve fizetnek. Ha ugyanis végrehajtást indítanának az állami tankerület vagy az önkormányzat ellen, akkor a hatvan érdekelt nevében egyenként kellene a végrehajtási jegyzéket kitölteni, postázni, új eljárás indulna, és ez minimum fél évvel csúsztatná el a kifizetés lehetőségét.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.