Nem mondott igazat a sorosozó fideszes képviselő a gyöngyöspatai kártérítésről, reagált a Kúria

2020. január 7., 14:09

Szerző:

A jelek szerint valamit félreértett Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, amikor azt állította, hogy a gyöngyöspatai iskola szegregációs ügyében bírósági ítélet szól a 100 millió forint kártérítés kifizetéséről.

A Kúria most közleményben cáfolta meg a politikust, leszögezve, hogy az ügyben érkezett felülvizsgálati kérelemről nem hogy nem született döntés, még tárgyalást sem tűztek ki.

A Debreceni Ítélőtábla egyébként még szeptemberben jogerősen pontot tett a 2015-ben indult kártérítési per végére kimondva, hogy az elkülönített oktatás gyakorlata sértette a roma diákok - összesen 62 érintett diákról van szó - jogait, akiknek évenkénti és személyenkénti bontásban, összesen közel 100 millió forint kártérítést kell fizetni. Erre Horváth a Facebookon arról írt, hogy ez nem más, mint a Soros-hálózat akciója, „a roma családok közé dobott pénzzel" keltenek feszültséget. A kormány segítségét kérte, mert állítása szerint csődközeli állapot jönne létre, ha az önkormányzatnak ezt a pénzt ki kellene fizetnie - csakhogy valójában a tankerület fenntartóját illeti a felelősség, valamint az erőforrási tárcát.

Az ügyben tehát a Kúria nem döntött még, Horváthot megzavarhatta, hogy a Kúria december közepén úgy döntött, nem tartja szükségesnek felfüggeszteni a jogerős ítélet végrehajtását.

A gyöngyöspatai iskolában folyó szegregáció - mint azt a 168 Órának Mohácsi Erzsébet, az Esélyt A Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) alapítója felidézte – hosszú éveken zajlott, az iskolában fent a nem romák, lent a romák tanultak, nekik az ebédet is külön szervezték. A romáknak nem volt úszásoktatás, számítástechnika sem. Amikor az iskolaigazgatót kérdőre vonták, kikérte magának, és megtagadta a további bejutást az épületbe.

Számos alkalom lett volna a jogsértés megszüntetésére, vagyis a roma és nem roma gyerekeket integrálására. Ezt szándékosan elmulasztották. Helyette ostoba sajnáltatásba kezdtek, amit kampánycélokra használtak fel.  Most pedig, amikor a károkozást meg kell fizetni, s már nincs több kibúvó, még mindig lehet egy utolsót köpködni a károsultakra - fogalmazott Mohácsi Erzsébet.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.