A fideszes képviselő a jogerős ítélet ellenére sem fizetne a gyöngyöspatai romáknak, neki van más ötlete

2020. január 16., 22:11

Szerző:

Nem tudja kifizetni Gyöngyöspata önkormányzata és a tankerület azt a csaknem százmillió forintot, amelyet a Gyöngyöspatán iskolai szegregáció áldozatává lett 60 roma gyermeknek ítélt meg jogerősen kártérítésként a Debreceni Táblabíróság – állt a nyilvánosság elé csütörtökön egy sajtótájékoztatón Horváth László térségi fideszes parlamenti képviselő.

A kártérítést holnapig, azaz január 17-ig kellene kifizetni annak a 60 gyereknek, akit a társaiktól elválasztva, alacsony színvonalon tanítottak a a Nekcsei Demeter Általános Iskolában, Horváth László ötlete azonban az, hogy pénteken leülne tárgyalni az érintett családokkal egy olyan megállapodásról, amely nem készpénzről szól, hanem arról, hogy 

a bíróság által jogerősen megítélt kártérítési összegig oktatást és képzést nyújt, tiszteletben tartva a diákok szabad döntési jogát.

Ez szerinte négy területre, az idegennyelvi, az informatikai képzésre, illetve a szakképesítés megszerzését és a beilleszkedést segítő képzésre összpontosítana. Horváth László közlése szerint a kártérítésből volt fenntartóként valamivel több mint 82 millió forintot a gyöngyöspatai önkormányzatnak, a többit a jelenlegi fenntartónak, a hatvani tankerületnek kellene kifizetnie.

A gyöngyöspatai önkormányzat és a tankerület ugyan nemrég az ítélet végrehajtásának az elhalasztására kérte a Kúriát, de ezt a kérést a taláros testület elutasította.

Horváth László ennek nyomán felelőtlenséggel vádolta meg az első fokon eljáró Egri Törvényszéket, a jogerős ítéletet hozó Debreceni Ítélőtáblát és a Kúriát is, mert az „igazságtalan, egyoldalú, túlzó és romboló” döntés nem megnyugvást, hanem háborút hoz.

– Érezhetően nő a feszültség most, hogy a fizetési határidő lejárta előtt vagyunk, hiszen a cigány családok várják a megítélt pénzt, az érintett, kártérítésre kötelezett önkormányzat és tankerület pedig nem tud fizetni, és ha felelősen végzi a dolgát, és betartja a rá vonatkozó törvényeket, akkor nem is fizethet

– kérdőjelezett meg a fideszes parlamenti képviselő mindent, ami Magyarországon még jogállamra emlékeztet.

A szegregált gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés téma volt Orbán Viktor évnyitó Kormányinfő sajtótájékoztatóján, a miniszterelnöknek azonnal elítélt bűnözők jutottak az eszébe.