Mától kiválthatjuk a recepteket a hozzátartozóknak, ismerősöknek is, de a patika előtt kell sorban állnunk

2020. március 13., 16:18

Szerző:

A koronavírus-fertőzés miatt a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg tajszámát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a hozzátartozók mellett a barátok, ismerősök gyógyszere is kiváltható.

A rendeletmódosítás egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit - közölte az Emmi.

A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket. Ez azért is lényeges, mert aki megfertőződött vagy fertőzésgyanús, az a karanténból a patikába sem mehet el.

El Koulali Zakariás tiszti főgyógyszerész arra kérte a gyógyszertárakat, hogy csak annyi beteget engedjenek tartózkodni a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó hely működik a patikában. Emellett arra kéri a gyógyszertárakat, hogy távolítsák el az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, vízadagolót, poharakat, szórólapokt, újságokat és a gyermeksarokban lévő tárgyakat.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.