Látványosan kevesebb a gyilkosság, de egyre többen oltják ki hozzátartozójuk életét

2020. június 9., 10:00

Szerző: Árpási Bence

Miután több, nagy visszhangot kiváltó gyilkosság is történt az utóbbi időkben, megkerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk, hány esetben indítottak eljárást befejezett emberölés miatt. Az ORFK tájékoztatása szerint

idén 44 esetben ilyen esetben nyomozott a hatóság. 

Az utóbbi években látványosan csökkent az ilyen ügyek száma: 

  • 2015-ben 96
  • 2016-ban 96
  • 2017-ben 90
  • 2018 -ben 78
  • 2019-ben pedig 58

    gyilkosság vált ismertté a hatóságok előtt. 
Helyszínelés a Deák téri kettős gyilkosság után

A felderítés viszont magas, mivel

43 esetben már ismert a gyanúsított személye,

és egyébként ki is hallgatták őket. Egy esetben még mindig nem találják a tettest – ez pedig a szentendrei építkezésen talált csecsemő holttestének ügye.

Mivel gyakran történnek sokkoló esetek - például családirtások -, könnyen keletkezik az a benyomásunk, hogy sokkal több is a gyilkosság, mint korábban. Ez a számokból is kiderül, nem igaz, ugyanakkor ma már tényleg minden eset ismertté válhat a nyilvánosság előtt is, azaz, minden megtörtént emberölésről beszámol a média. Leggyakrabban késsel vagy más szúró-vágóeszközzel támadnak áldozataikra az elkövetők, ugyanakkor a klasszikus indulati motivációra utal az – emeli ki a rendőrség –, hogy többnyire

„azokat a tárgyakat használják az elkövetők, amelyek közvetlen környezetükben találhatóak.”

Gyilkosság nyomai egy kőbányai lakásban

Kiemelkedően nem növekedett az emberölések száma az idei évben a többi évhez viszonyítva.

Ugyanakkor megjegyzik, az elkövető és sértett viszonyában azonban jellemzően nőtt a hozzátartozók sérelmére elkövetett jogsértések száma.

 

Nyomrögzítés Tokodon - férjét szúrta le egy asszony.

A csütörtökön megjelenő lapszámunkban bővebben is olvashatnak

az egyre inkább elszaporodó gyilkosságokról és azok társadalmi hátteréről.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.