Hét gyereket elvittek a fóti gyermekotthon speciális részlegéről

2019. augusztus 8., 14:16

Szerző:

Több, egymástól független forrásból is úgy értesült az Abcúg és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, hogy az elmúlt két hónapban több gyereket áthelyeztek a fóti Károlyi István Gyermekközpont speciális gyermekotthoni részlegéről. Ott gondozzák a nehéz sorsú, súlyos pszichés vagy függőségi problémákkal küzdő 12–18 év közötti fiúkat.

A lap forrásai hét gyerekről számoltak be. Négyen közülük visszatérhettek családjukhoz, a másik három gondozott pedig Kalocsára, Berettyóújfalura és Zalaegerszegre került. A 32 férőhelyes otthonban így körülbelül 15 gyerek maradt.

Év elején derült ki, hogy az Orbán-kormány bezárja a fóti gyermekotthont. Itt nemcsak speciális szükségletű gyerekeket gondoznak, hanem tartósan beteg és sérült gyerekeket, valamint 14 évnél fiatalabb menekülteket is. Azt nem lehet egyelőre tudni, hogy a hét gyerek áthelyezése a normális működés része, vagy már a bezárás következménye. Az otthonról szóló tervet tíz évre titkosították, a kormány nem közöl részleteket az otthon sorsáról.

Az Abcúg úgy tudja, hogy az egyik gyerek úgy került át a berettyóújfalui Arany János Nevelőotthonba, hogy még egy évet sem töltött Fóton. Forrásuk szerint ritka, hogy egy komoly pszichés problémákkal küzdő, speciális szükségletű gyereket ilyen hamar áthelyezzenek. A lap egy másik forrása szerint az sem túl gyakori, hogy egyszerre ennyi gyereket gondozzanak haza.

Azt már lehetett tudni, hogy Kalocsára és Zalaegerszegre is kerülnek gyerekek, ezek a fótihoz hasonlóan központi speciális gyermekotthonként működnek. A kormány is megnevezte ezt a két helyszínt a fótiak lehetséges gondozási helyeként.

Fotó: Merész Márton

Kalocsán az otthon egyik használaton kívüli részében alakítottak ki egy új részleget, Zalaegerszegen pedig három új lakóotthon épült. Ott viszont az intézmény a városon kívül található, szántóföldek veszik körbe.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő érdeklődésére Kádas István, a fóti gyermekotthon igazgatója azt mondta, hogy nem lát semmi rendkívülit abban, hogy gyerekeket helyeznek át Fótról. Szerinte nyáron eleve nagy a mozgás, és a legtöbb gyereknek egy évre szól a beutalója. Elmondása szerint tavaly 11 gyereket vittek el az otthonból. Megerősítette, hogy egy gyerek Kalocsára került, egy másikat valószínűleg Zalaegerszegre visznek majd. Volt, aki azért került ki az intézményből, mert betöltötte 18. életévét. Szerinte inkább az a kérdés, hogy jönnek-e új gyerekek az otthonba.

Az Orbán-kormány a nagy létszámú tömegintézmények felszámolásával indokolja a bezárást. Annak ellenére, hogy Fóton a gondozott gyerekek a város központjában található kastélyparkban kialakított kis létszámú lakóotthonokban élnek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a beteg és tartósan sérült gyerekek sorsa. Kormányzati tervek szerint ők Hűvösvölgyre kerülnek. Az ottani épület azonban nem akadálymentesített, és nincs megfelelő szakembergárda a különleges szükségletű gyerekek ellátásához.

A fóti otthonról ebben a riportunkban írtunk részletesen.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.