Gyárfás Tamás szerint nincs mitől tartania, így ki is fizeti százmilliós óvadékát

2018. július 19. 12:39 - szerző: 168 Óra

„Kifizetem az óvadékot. Mindenemet ráteszem, az otthonomat, bármit, mert nincs veszítenivalóm. Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapnám vissza, ha megsérteném a bíróság szabályait. De ez szóba sem jöhet, mert soha nem fogok megszökni és mindig a hatóság rendelkezésére fogok állni. Tisztázni akarom magam, nem elmenekülni akarok. Nincs mitől tartanom" – mondta Gyárfás Tamás a 24.hu-nak.

Amint arról beszámoltunk, lekerülhet a nyomkövető Gyárfás Tamásról. Óvadékot ajánlott ugyanis fel, amit a bíróság elfogadott, az összeget pedig 100 millió forintban határozta meg. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, ezért az még nem jogerős.

Eközben az is kiderült: a nyomozás eredményessége érdekében egyelőre nem kap meg Gyárfás Tamás több tanúvallomást, és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat leiratát sem a Fenyő-gyilkosság ügyében. Így sem a védett tanú, sem a terhelő hangfelvételt nem ismerheti meg, pedig a júliustól hatályos új büntetőeljárásról szóló törvény szerint a védelemnek és a gyanúsítottnak joga van megismernie az ellene szóló bizonyítékokat. Gyárfás és védője fellebbezett – írja a Magyar Idők.

A Fenyő János meggyilkolásának felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás és védője, Bánáti János az új törvény hatálybalépése után azonnal kérte a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI), hogy megtekinthessék az iratokat. Egy részét meg is kapták, de van, amit az NNI visszatart.

Bánáti azt állítja, hogy a hatóság valóban visszatarthat iratokat, aminek okát alaposan meg kell indokolnia, a hatóság pedig nem tett eleget indoklási kötelezettségének. Ezért fellebbezést nyújt be a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészségnek.

A védőügyvéd azt nyilatkozta, hogy a rendőrség nem nevezte meg, hogy kinek a vallomásáról és milyen leiratról van szó, de elképzelhető, hogy a Portik Tamás és Gyárfás Tamás között elhangzott beszélgetés vágatlan hangfelvételét szerezte meg a nyomozó hatóság. 

Fotó: Fekete István

A Magyar Idők úgy tudja, lehetséges, hogy a szakszolgálat leirata nem egy hanganyagot tartalmaz, hanem a Portik által évek alatt rögzített, Gyárfással folytatott beszélgetések felvételeit foglalták írásba.

A lap értesülései szerint az át nem adott dokumentumok között lehet annak a védett tanúnak a vallomása is, aki a gyilkosság előzményeiről beszélt a nyomozóknak. A tanú azt állította, hogy Portik médiabefolyást akart szerezni Gyárfás és Fenyő segítségével, de Fenyő felrúgta a megállapodást. Portik erre állítólag kijelentette, hogy „hazavágja” Fenyőt, mire Gyárfás Tamás kijelentette, hogy ezzel neki is nagy szívességet tenne, és „ez a szemét tényleg golyót érdemelne”. Erre Portik a tanú szerint azt mondta: „Hát akkor én kinyíratom.”

A nyomozás tavaly ősszel indult újra az ügyben. Az NNI először Portik Tamást gyanúsította meg azzal, hogy ő ölette meg a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal a Fenyő János médiacézárt 1998-ban, majd nem sokkal később Gyárfást Tamást azzal, hogy ő bujtotta fel Portikot a gyilkosság elkövetésére.