Gyárfás Tamás szerint majdnem mindenről Kovács Lajos egykori sztárnyomozó tehet a Fenyő-ügyben

2019. május 13., 15:22

Szerző:

A Fenyő-ügy árnyéka mindig kísértett - mondta a Fenyő János médiacézár megyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás az Átlátszónak adott interjújában. Bár következetesen állítja, hogy a hatóságok rossz nyomon járnak, de azt nem árulta el, hogy az ő elgondolása szerint ki volt a felbujtó, mert senkit sem akar támadni, csak magát védeni.

Gyárfás a terjedelmes interjúban igen sokszor említi Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredest. Szerinte öt évvel Fenyő halála után, 2004-ben Tasnádi Péter azt mondta neki, hogy Kovács már sokadjára ajánlotta fel, hogy kinyitja börtöne celláját, ha Gyárfás ellen vall. Gyárfás szerint az egykori sztárnyomozó egyébként is mindent elkövetett azért, hogy Tasnádit rávegye arra a vallomásra, hogy a Nap TV egykori tulajdonosa őt bízta meg Fenyő kivégzésével. Tasnádi már 2002-2003-ban felhívta Gyárfást a börtönből, hogy ezt elmondja neki.

Fotó: Merész Márton

Kovács az úgynevezett döglött ügyek osztályának egykori vezetője korábban ugyan nyomozott Fenyő halála ügyében, de ma már nyugalmazott rendőrtiszt. Gyárfás szerint azonban aktív időszaka után is több ellentmondásos kijelentést, valótlan nyilatkozatot tett vele kapcsolatban.

Az Átlátszó megkereste Kovácsot is, hogy reagáljon az őt érintő állításokra. A nyugalmazott rendőr ezredes többek között azt írta, Gyárfás nevét ő ki sem mondta a médiában, egészen az őrizetbe vételéig kerülte. Nevetségesnek nevezte, hogy Gyárfás rossz hírét keltve uszította volna rá az alvilágot, hogy ezzel zsarolhatóvá tegye. „Sosem dolgoztam a szervezett bűnözés területén. Csak a gyilkosságok érdekeltek” - zárta Kovács.

Mint ismert, Fenyőt, a Vico médiabirodalom alapítóját 1998. február 11-én Budapesten az utcán lőtték le. Tizenöt évnyi sikertelen nyomozás után a rendőrség 2013-ban nevezte meg a gyilkosság lehetséges elkövetőit. Végül 2017-ben az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Rohácot elítélték a gyilkosságért, ám azt nem sikerült kideríteni, hogy ki volt a szlovák bérgyilkos megbízója. 2018. április 17-én Gyárfást, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét felbujtással gyanúsították meg az ügyben, mint ahogyan Portikot, az 1990-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét is. A gyanúsítás alapját azok a hangfelvételek jelentik, amelyeket az Aranykéz utcai robbantásért 13 évre ítélt Portik készített 2000-2004 között a Gyárfással folytatott beszélgetéseiről. Gyárfás abszurdnak nevezte meggyanúsítását.