A GVH és a kormány szerint már eleget tettek a bírósági ítéletnek azzal, hogy új eljárásban ugyanazt a döntést hozták

2020. január 29. 16:54 - szerző: 168 Óra

Rendkívüli gyorsasággal reagált az Orbán-kormány és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, miután szerdán kiderült, hogy a Fővárosi Törvényszék jogsértőnek mondta ki azt a hatósági bizonyítványt, amellyel a GVH jóváhagyta a fideszes sajtóbirodalom létrejöttét. A bíróság megállapította, hogy a versenyhatóság jogsértően engedélyezte a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonszerzését azokban a cégekben, amelyeket kormánypárti üzletemberek egyszerre ajánlottak fel az alapítvány számára 2018. november 28-án. 

 

A GVH azután adott zöld utat a KESMA tulajdonszerzésének – amivel 476 médiatermék került a kormánypárti médiaholding tulajdonába –, hogy az Orbán-kormány egy rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az üzletet, kizárva a versenyjogi vizsgálatot. A hivatal a saját hatáskörének hiányára hivatkozva lezárta az eljárást, és igazolta, hogy nem áll fenn olyan körülmény, ami miatt vizsgálatot kellene lefolytatnia az összefonódás előtt. Ezt azonban a bírósági ítélet szerint nem tehette volna meg.

A GVH most új eljárásban meghozta gyakorlatilag ugyanazt a döntést, ami a versenyhatóság és a kormány szerint is rendben van. Vagyis az előírt új eljárás megvolt, ugyanaz a hatósági döntés született, nincs itt semmi látnivaló.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében az alábbiakban reagált. 

„A Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány ügyében hozott versenyhivatali határozatnál a bíróság részéről a kormány döntésével kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. A bíróság azt állapította meg, hogy a GVH által kiállított hatósági bizonyítvány volt formailag hibás. A GVH a Fővárosi Törvényszék döntése nyomán orvosolta a formai hibát, és új határozatot hozott. A bírósági döntésnek megfelelő új határozatot a GVH már kiadta, így az ügy jogilag rendezett”

– áll a közleményben.

A GVH pedig honlapján jelentette be, hogy továbbra sem vizsgálhatja a KESMA fúziót.

A versenyhatóság értelmezésében „a Fővárosi Törvényszék 2019 decemberében hozott ítéletében megerősítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak nem volt hatásköre a KESMA fúzió versenyjogi szempontú vizsgálatára”.

A GVH emlékeztetett arra, hogy a KESMA 2018. november 28-án bejelentette a versenyhivatalhoz, hogy megszerzi az Opus Press Zrt., az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zrt., a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. és a Magyar Idők Kiadó Kft. társasági részesedéseinek 100 százalékát. A kormány 2018. december 5-én kormányrendeletben a tranzakciót közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, ennek alapján a GVH hatásköre hiánya miatt hatósági bizonyítványt állított ki az összefonódásról 2018. december 6-án.

Csakhogy a Fővárosi Törvényszék 105.K.700.376/2019/7. számú döntésében kimondta, hogy az adott esetben hatósági bizonyítvány kiadásának nem volt helye, és arra kötelezte a hivatal, hogy ismét folytassa le az eljárást. A GVH azt írta, hogy

„mindemellett a Törvényszék rögzítette, hogy a kormányrendelettel nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített összefonódás kivételt jelent a versenytörvény tárgyi hatálya alól, ilyen értelemben nincs jelentősége annak, hogy az összefonódást már bejelentették: arra a kormányrendelet szabálya ugyanúgy alkalmazandó”.

Ezt követően a Gazdasági Versenyhivatal 2020. január 29-én kelt végzésével az összefonódás-bejelentést hatáskörének hiánya miatt visszautasította.