Súlyosabb büntetést akar az ügyészég, amiért Gulyás Mártonék összefideszezték az Állami Számvevőszék épületét

2020. január 17., 12:23

Szerző:

Túl enyhének találja az ügyészség azoknak az aktivistáknak az ítéletét, akik tavaly narancssárga festékkel kenték össze az Állami Számvevőszék épületét.

Gulyás Mártonék azért akcióztak, mert az Állami Számvevőszék sorra büntette az ellenzéki pártokat, miközben a kormánypártok gazdálkodása ellen semmi kifogást nem emelt.

A panasz szerint a székház falán nagyjából két méter magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt. A vádlottak által okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot.

A bíróság megállapította a bűncselekményt, de büntetővégzésében tárgyalás nélkül tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott: egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120 000 forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 000 forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat 3 évre próbára bocsátotta. Az ügyészség ezért tárgyalás megtartását kéri, és súlyosabb büntetést vár.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.