Gulyás Gergely szerint kizárt, hogy magyar kormánytagról korrupciót bizonyító felvétel készüljön

Elképesztő indoklást adott a miniszter.

2019. május 22., 14:48

Szerző:

Az osztrák belpolitikát felkavaró Strache-ügy is szóba kerül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Mandinernek adott interjújában.

Noha a lemondani kényszerült osztrák kancellárról készült felvétel jól dokumentálja a politikus korrupt üzelmeit, Gulyás Gergely nem ezt, hanem annak részleteit ragadta meg. Heinz-Christian Strache egy magát orosz milliárdosnak feltüntető nővel akart arról megállapodni, hogy vegye meg és állítsa a pártja szolgálatába a legnagyobb osztrák lapot, a Kronen Zeitungot. Gulyás Gergely szerint

kizárt, hogy magyar kormánytagról ilyen felvétel készüljön, de ezt nem azzal magyarázta, hogy ő és társai nem korruptak, hanem azzal, hogy a magyar kormány inkább hazai kézben látná a médiát és nem oroszokkal üzletelne.

A miniszter a Fidesz és a kormánypárti média narratívájához igazodva illegálisnak minősítette a Strachéról készült felvételeket, és úgy vélte, hogy a volt alkancellár áldozata egy titkosszolgálati eszközökkel végrehajtott lejáratásnak.

 

A Strache-botrány

Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) is vezető Heinz-Christian Strache alkancellár múlt hét pénteken kényszerült lemondásra, miután a német sajtó bemutatta, hogy egy magát orosz származású milliárdosnak feltüntető illetővel egyeztetett. Strache azt ígérte, hogy közbeszerzésekhez juttatja az orosz nő érdekeltségeit, amennyiben az megvásárolja és az FPÖ szolgálatába állítja a legolvasottabb osztrák lapot, a Kronen Zeitungot. A 2017. július 24-i  találkozón a később alkancellárrá avanzsáló pártelnök azt mondta, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne kialakítani, mint amilyeneket Orbán Viktor is kialakított Magyarországon.

A botrány kormányválságot idézett elő Ausztriában. Felbomlott az FPÖ és az Osztrák Néppárt (ÖVP) koalíciója, szeptemberben előrehozott választásokat tartanak. Sebastian Kurz kancellár (ÖVP) május utolsó hetében bizalmatlansági indítvánnyal néz szembe.